Теми статей
Обрати теми

Аналіз помилок. Підприємство повернуло податкову малоцінку постачальнику і не відкоригувало валові витрати

Редакція ПБО
Стаття

Підприємство повернуло податкову малоцінку постачальнику і не відкоригувало валові витрати

 

Ситуація

Підприємство в лютому 2007 року придбало малоцінні необоротні матеріальні активи вартістю 960 грн. (у тому числі ПДВ — 160 грн.). У березні 2007 року їх було введено в експлуатацію, при цьому в обліку нараховано знос у розмірі 100 % їх вартості. У цьому ж місяці знайдено дефекти придбаних МНМА, що стало причиною їх повернення постачальнику. Коригування валових витрат не провадилося. Помилку виявлено в липні 2007 року. Діяльність підприємства в першому півріччі 2007 року була прибутковою.

 

Порушення

Порушено

п. 5.10 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), відповідно до якого, у разі якщо після продажу товарів (робіт, послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи перерахунок при поверненні проданих товарів продавцю, платник податкупродавець і платник податку — покупець здійснюють перерахунок валових доходів або валових витрат у звітному періоді, у якому відбулася зміна суми компенсації.

 

Аналіз ситуації

Укладаючи договір купівлі-продажу, сторони фіксують умови повернення товару продавцю. Так, згідно зі

ст. 678 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV однією з таких умов є поставка товару неналежної якості.

Звичайно ж, повернення товару має певним чином відобразитися в обліку як продавця, так і покупця. Нагадаємо, що податковий облік матеріальних цінностей, вартість яких не перевищує 1000 грн., регулюється нормами

п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток. Відповідно до них витрати на придбання таких матеріальних цінностей включаються до складу валових витрат платника податку і враховуються для цілей застосування п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

При поверненні постачальнику податкової малоцінки необхідно керуватися положеннями

п. 5.10 Закону про податок на прибуток, згідно з яким платник податку — продавець і платник податку — покупець здійснюють відповідний перерахунок валових доходів або валових витрат.

У ситуації, що розглядається, підприємство повернуло постачальнику придбану податкову малоцінку і не здійснило коригування валових витрат, тим самим занизивши об’єкт оподаткування на 800 грн. і недоплативши до бюджету за
І квартал 2007 року податок на прибуток у розмірі 200 грн.

Оскільки матеріали були придбані та введені в експлуатацію в тому самому звітному періоді, їх вартість не брала участі в перерахунку за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

 

Виправлення помилки

Порядок виправлення помилок, допущених при розрахунку податку на прибуток, описано в

пп. 2.1 — 2.3 Порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженому наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143 (далі — Порядок № 143), і в п. 5.1, п. 17.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181).

Допущену помилку може бути виправлено в поточній декларації або шляхом подання уточнюючого розрахунку.

Оскільки строк подання декларації за півріччя 2007 року ще не закінчився (до 9 серпня 2007 року включно), рекомендуємо скористатися першим способом виправлення помилки. У декларації за півріччя 2007 року у рядку

05.2 «Самостійно виявлені помилки за результатами минулих податкових періодів» відобразиться сума 800, а в рядку 22 «Сума штрафу, самостійно нарахованого у зв’язку з виправленням помилок» — сума 10 (200 х 5 %).

Якщо декларацію за півріччя

вже подано до місцевої ДПІ, а помилки у ній так і не було виправлено, у підприємства є можливість подати нову декларацію з виправленими показниками до закінчення строку подання звітності.

При виборі другого варіанта виправлення помилки уточнюючий розрахунок буде заповнено так:

 

Показники

Код рядка

Загальна сума

1

2

3

...

...

...

Витрати не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні валових витрат попереднього звітного періоду, у тому числі за кодами рядків декларації, у якій було допущено помилки:

2

-800

код

05.1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

сума (±)

-800

 

 

 

 

 

 

 

 

...

3

...

Сума заниженого (+) або завищеного (-) об’єкта оподаткування
р. 1 - р. 2 - р. 3

4

+ 800

Ставка оподаткування, що діяла на момент допущення помилки, у відсотках

5

25

...

6

...

Сума недоплати (+) або переплати (-), нарахованої у зв’язку з виправленням помилки р. 4 х р. 5 - р. 6 або р. 7.2 - р. 7.1

7

200

Сума податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлено помилку

7.1

1000 (условно)

Сума виправленого (вірного) податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлено помилку

7.2

1200

Сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки р. 7 х 0,05

8

10

 

Як передбачено нормами

абзацу «а» п. 17.2 Закону № 2181, сума недоплати та штраф сплачуються платником до бюджету до подання УР, інакше вони розглядатимуться як податковий борг.

Після подання УР у поточній декларації необхідно зазначати

вірні показники, при цьому не забудьте в рядку 15 «Сума нарахованого податку за попередній податковий період» відобразити суму з урахуванням уже виконаного виправлення.

І ще один момент. При поверненні товару постачальнику, не забудьте відкоригувати не тільки валові витрати, але й

податковий кредит (п. 4.5 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97г. № 168/97-ВР).

Матеріал підготувала економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Марина Ковенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі