Теми статей
Обрати теми

Про службові відрядження

Редакція ПБО
Лист від 30.03.2007 р. № 31-18030-07-7/6449

Про службові відрядження

Лист Міністерства фінансів України від 30.03.2007 р. № 31-18030-07-7/6449

 

Міністерство фінансів на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 03.03.2007 р. № 10255/1/1-07 розглянуло <...> лист щодо службових відряджень і в межах компетенції повідомляє.

Підпунктом 5.4.8 пункту 5.4 статті 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» встановлено, що

добові витрати — це витрати на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи, понесених у зв’язку з її відрядженням.

Порядок відшкодування добових витрат при відрядженнях за кордон у разі включення вартості харчування до проїзних документів

урегульовано підпунктом «б» пункту 1.7 частини 1 та підпунктом «г» пункту 2.1.2 частини 2 розділу II «Порядок відрядження за кордон» Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59 (зі змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства фінансів України від 04.03.2003 р. № 179, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 31.03.2003 р. за № 247/7568), зокрема:

для працівників підприємств усіх форм власності

— у разі включення витрат на харчування до проїзних документів добові витрати відшкодовуються в межах граничних норм з урахуванням кількості разів харчування на добу. Залежно від кількості разів харчування на добу впродовж відрядження перерахунок здійснюється за кожну добу окремо. Зазначені граничні норми встановлені пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.99 р. № 663 «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон»;

для державних службовців та інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів

— у разі якщо вартість харчування включається до проїзних документів без визначення конкретної суми, то добові витрати відшкодовуються в розмірах, що визначаються у відсотках до норм добових витрат для даної зарубіжної країни згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 23.04.99 р. № 663, зокрема: 80 відсотків — при одноразовому, 55 відсотків — при дворазовому, 35 відсотків — при триразовому харчуванні.

Крім того, слід зазначити, що відповідно до підпункту «г» згаданого вище пункту 2.1.2 витрати на харчування, вартість якого визначена і включена до проїзних документів, оплачуються відрядженим за рахунок добових.

Враховуючи наведене, при визначенні розміру добових витрат при відрядженні за кордон в разі, якщо в авіаквитку є позначка про те, що вартість харчування включено до вартості авіаквитка, необхідно керуватися вищевказаними пунктами Інструкції.

Щодо порядку відшкодування

працівникові, направленому у відрядження, витрат на оплату проживання у готелі зазначаємо, що виходячи з положень вищевказаної Інструкції відрядженому працівникові незалежно від того, за яку кількість місць в готелі він поніс витрати, зазначені витрати можуть бути відшкодовані у розмірі, що відповідає вартості одного місця у готельному номері.

Щодо можливості видачі авансу на відрядження частками та застосування штрафних санкцій

в такому випадку за порушення готівкового обігу, то відповідно до Закону України «Про Національний банк України» питання організації готівкового грошового обігу є компетенцією Національного банку України.

Заступник міністра С. Рибак



коментар редакції

Вплив харчування в літаку на розмір добових; відшкодування витрат на проживання в багатомісному номері

1. Харчування в літаку

. Мінфін уже неодноразово звертався до цієї теми, але його роз’яснення однаковістю, на жаль, не відрізняються.

У листі від 17.02.2005 р. № 31-06230-13-10/2362 («Податки та бухгалтерський облік», 2005, спецвипуск № 7) наведено такий висновок:

«…якщо в авіаквитках відсутня інформація про

вартість харчування (або відмітка про надане харчування без визначення його вартості), то добові витрати при відряджанні за кордон державним службовцям і працівникам підприємств, установ та організацій, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок коштів бюджетів, відшкодовуються в повному обсязі залежно від країни відряджання (згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 року № 663 «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон», а для працівників інших підприємств, що не належать до бюджетної сфери, добові витрати в цьому випадку відшкодовуються в рамках граничних норм, установлених згідно з підпунктом «а» пункту 1 згаданої вище постанови Кабінету Міністрів України (у сумі до 280 гривень)».

У листі від 05.03.2007 р. № 31-18030-07-29/4504 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 30), Мінфін дає таке роз’яснення:

«За відсутності в проїзних документах

відміток про надане харчування добові витрати при відрядженні державних службовців і працівників підприємств, установ, організацій, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок коштів бюджетів, відшкодовуються в повному обсязі залежно від країни відрядження згідно з додатком до зазначеної постанови Кабінету Міністрів України, а для працівників інших підприємств, які не належать до бюджетної сфери, добові витрати відшкодовуються в межах граничних норм, установлених згідно з підпунктом «а» пункту 1 згаданої вище постанови Кабінету Міністрів України».

Як бачимо, Мінфін виступав за відшкодування добових

у повному обсязі як в ситуації, коли в авіаквитку відсутня інформація про вартість харчування (і більше того, навіть коли є вказівка про надане харчування, але вартість самого харчування не виділено), так і в ситуації коли немає відміток про харчування.

Другий висновок Мінфіну виглядає повністю логічним: немає відміток про харчування — немає і самого харчування. Цього не можна сказати про перший висновок. Він хоча і вельми привабливий для відряджених працівників, але недостатньо переконливий, адже на розмір добових впливає не вартість, а

кількість разів харчування на добу. У цьому сенсі висновок листа, що коментується, видається зваженішим. У ньому Мінфін як умову для зменшення розміру добових називає відмітку в авіаквитку про включення вартості харчування до вартості авіаквитка.

Зазначимо також, що безпосередньо в постанові КМУ від 23.04.99 р. № 663 знижені добові встановлено тільки для випадків, коли витрати на харчування включено

до рахунків на проживання в готелях. Про включення витрат на харчування до проїзних квитків (як підстави для застосування знижених добових) ідеться лише в Інструкції № 59.

2. Проживання в багатомісному номері

. І це запитання вже роз’яснювалося Мінфіном раніше. У листі від 19.12.2005 р. № 31-18030-07-13/27437 роз’яснювалося: відрядженому працівнику не може бути відшкодовано витрати на оплату двох місць у двомісному номері в готелі. Аналогічно висловлюється Мінфін і в листі, що коментується. Звертає на себе увагу той факт, що відповідну частину документа не забезпечено посиланнями на конкретні положення нормативних актів.

Ми ж вважаємо, що

чинне законодавство не обмежує розмір відшкодування витрат на наймання житлового приміщення сумою, що припадає на оплату одного готельного місця . Тому, якщо проведені витрати не перевищують установлений підприємством рівень (за наявності такого обмеження), то вся їх сума підлягає відшкодуванню як витрат на відрядження і незважаючи на позицію податківців потрапляє до складу валових витрат.

3

. Виплата авансу частинами. Мінфін вирішив, що відповідь на це запитання виходить за рамки його повноважень і перебуває в компетенції НБУ. Тому в цьому випадку є сенс звернутися до роз’яснень Нацбанку (див. лист НБУ від 06.02.2007 р. № 11-113/454-1255 на с. 17).

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі