Теми статей
Обрати теми

Про механізм залучення грошових коштів громадян з метою житлового будівництва

Редакція ПБО
Лист від 02.03.2007 р. № 8/8-163

Про механізм залучення грошових коштів громадян з метою житлового будівництва

Лист Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 02.03.2007 р. № 8/8-163

 

Міністерство будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України розглянуло звернення організації про залучення будівельною компанією грошових коштів фізичних осіб шляхом укладення прямих договорів на будівництво індивідуальних житлових будинків та повідомляє.

З 1 січня 2006 року набули чинності державні будівельні норми України ДБН В.2.2-15-2005 «Житлові будинки. Основні положення» (далі — Норми).

Ці норми поширюються на проектування нових та реконструкцію житлових будинків з відміткою рівня підлоги верхнього поверху до 73,5 м (як правило, до 25 поверхів включно при висоті поверху 2,8 м): одноквартирні та багатоквартирні, у тому числі спеціалізовані квартирні житлові будинки для осіб похилого віку і сімей з інвалідами та гуртожитки.

Вимоги цих Норм обов’язкові для юридичних і фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності на території України незалежно від форм власності та відомчої приналежності.

Відповідно до додатка Б ДБН В.2.2-15-2005 «Терміни та визначення понять» одноквартирний житловий будинок — це індивідуальний житловий будинок, що має прибудинкову ділянку.

Одноквартирні і багатоквартирні житлові будинки, у разі їх зведення, є об’єктами житлового будівництва.

Відповідно до частини третьої статті 4 Закону України «Про інвестиційну діяльність»

залучення грошових коштів фізичних і юридичних осіб з метою інвестування та фінансування спорудження об’єктів житлового будівництва здійснюється виключно через фонди фінансування будівництва, фонди операцій з нерухомістю, інститути спільного інвестування, недержавні пенсійні фонди, які створено і діють відповідно до законодавства, а також через випуск безпроцентних (цільових) облігацій, за якими базовим товаром є одиниця такої нерухомості.

Використання

інших механізмів залучення грошових коштів фізичних і юридичних осіб з метою інвестування та фінансування об’єктів житлового будівництва законодавством не передбачено.

Перший заступник міністра
А. Орлов



коментар редакції

При індивідуальному будівництві застосовні загальні обмеження на фінансування

Темі застосування обмежувальних положень ст. 4 Закону України «Про інвестиційну діяльність» при індивідуальному будівництві житла на сторінках газети приділялося вже достатньо уваги. У статті «Індивідуальне інвестування» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 9, с. 48) докладно розглядалося порушене в листі питання і підкреслювався факт існування потенційних загроз у частині

можливості поширення на будівництво індивідуальних житлових будинків вичерпного переліку дозволених джерел фінансування (фонди фінансування будівництва, фонди операцій з нерухомістю, інститути спільного інвестування, недержавні пенсійні фонди, цільові облігації).

Сьогодні маємо можливість ознайомитися з позицією профільного міністерства. Лист Мінбуду, що коментується, свідчить, що наші побоювання не безґрунтовні. Інакше кажучи, дія ст. 4 Закону України «Про інвестиційну діяльність»

зовсім не обмежується масовим (багатоквартирним) будівництвом. Отже, замовнику і підряднику слід уникати укладення договорів, що передбачають спорудження закінченого об’єкта житлового будівництва.

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі