Теми статей
Обрати теми

Про порядок справляння страхових внесків, пов’язаних з індексацією заробітної плати

Редакція ПБО
Лист від 16.01.2007 р. № 04-29-40

Про порядок справляння страхових внесків, пов’язаних з індексацією заробітної плати

Лист Виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 16.01.2007 р. № 04-29-40

 

На ваш запит повідомляємо, що порядок справляння страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонду) визначається Законами України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240), «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213 (далі — Закон № 2213) та Інструкцією про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду, затвердженою постановою правління Фонду від 26.06.2001 р. № 16 (далі — Інструкція № 16).

Відповідно до статті 1 Закону № 2213

базою для нарахування страхових внесків до Фонду є фактичні витрати на оплату праці найманих працівників, що включають витрати на виплату основної та додаткової заробітної плати, інші заохочувальні і компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95, та підлягають обкладанню податком з доходів фізичних осіб.

Суми виплат, пов’язаних з індексацією

заробітної плати працівників, відповідно до статті 2 Закону України «Про оплату праці» відносяться до фонду оплати праці та згідно із підпунктом 2.2.7 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5), включаються до фонду додаткової заробітної плати.

Згідно із пунктом 5 статті 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996 господарські операції повинні бути відображені в облікових регістрах у тому звітному періоді, в якому вони були здійснені.

Пунктом 1.6 Інструкції № 5

визначено особливості обліку та відображення фонду оплати праці. Зокрема, згідно з пп. 1.6.2 Інструкції № 5, якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони відображаються у фонді оплати праці того місяця, в якому було здійснено нарахування.

Таким чином, законодавчо визначено період відображення фонду оплати праці у первинному документі бухгалтерського обліку, який містить відомості про господарську операцію і підтверджує її здійснення.

Положеннями статті 23 Закону № 2240 та пункту 4.1 розділу 4 Інструкції № 16 визначено, що нарахування страхових внесків до Фонду страхувальники здійснюють щомісячно.

Отже,

на суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, мають нараховуватися (утримуватися) внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у тих розмірах, які діють на момент коригування фонду оплати праці у зв’язку із виявленням помилок. Нарахування та утримання страхових внесків до Фонду, відповідно до частини другої статті 21 Закону № 2240 та пункту 3.2 розділу 3 Інструкції № 16, здійснюється в межах граничної суми заробітної плати (доходу).

Крім того,

суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, ураховуються для розрахунку середньої заробітної плати для розрахунку виплат за листком непрацездатності. Отже, переобчислювати та доплачувати суми по листках непрацездатності за попередні періоди не потрібно.

Заступник директора
С. Буринський



коментар редакції

Справляння страхових внесків із сум донарахованої індексації

Як відомо, суми виплат, пов’язаних з індексацією заробітної плати працівників, відповідно до п.п. 2.2.7 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція № 5), включаються до фонду додаткової заробітної плати та обкладаються податком з доходів фізичних осіб, а отже, підлягають обкладенню страховими внесками.

Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — Фонд) роз’яснив порядок справляння страхових внесків із суми індексації, донарахованої за попередні періоди.

Відповідно до п.п. 1.6.2 Інструкції № 5, якщо нарахування фонду оплати праці здійснюються за попередній період, зокрема, у зв’язку з уточненням кількості відпрацьованого часу, виявленням помилок, вони

відображаються у фонді оплати праці того місяця, в якому було здійснено нарахування. Отже, до бази для розрахунку страхових внесків сума індексації потрапить тільки в місяці її донарахування. У зв’язку з цим, на суми донарахованої індексації страхові внески мають нараховуватися (утримуватися) у тих розмірах, які діють на момент коригування фонду оплати праці у зв’язку з виявленням помилок.

Крім того, Фонд звертає увагу, що

перераховувати та доплачувати суми за листками непрацездатності за попередні періоди у зв’язку з донарахуванням сум індексації не потрібно. Таку ж думку було викладено в листі Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 16.05.2006 р. № 05-31-1034 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 55).

Наталія Вороная

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі