Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Правильно оформлений касовий чек дає право на податковий кредит з ПДВ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Правильно оформлений касовий чек дає право на податковий кредит з ПДВ

 

При купівлі товару за готівку загальна сума для включення ПДВ до податкового кредиту не може перевищувати 240 грн. на день за всі чеки чи за кожний чек?

(м. Харків)

 

Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97г. №168/97-ВР

(далі — Закон про ПДВ) дає право вважати підставою для нарахування податкового кредиту при поставці товарів (послуг) за готівку правильно оформлений товарний чек, інший платіжний або розрахунковий документ.

При цьому в такому документі має бути зазначено загальну суму платежу, суму податку та

податковий номер постачальника. Наявність усіх необхідних реквізитів у розрахунковому документі (чеку) дає підставу платнику податків віднести суму ПДВ при купівлі товару за готівку в межах граничної суми готівкових розрахунків, установленої НБУ (10000 грн.), до податкового кредиту (перший абзац п.п. 7.2.6 Закону про ПДВ, лист ДПАУ від 02.08.2006 р. № 14610/7/16-1517-05 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 73).

Проте не в усіх чеках РРО присутній податковий номер. Так, у

п. 8 наказу ДПАУ «Про затвердження нормативно-правових актів до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 01.12.2000 р. № 614 установлено, що вимоги до наявності обов’язкових реквізитів у чеку не поширюються на розрахункові документи, які друкуються РРО, уключеними до Державного реєстру електронних контрольно-касових апаратів та комп’ютерних систем до моменту набрання чинності цим наказом.

Умови нарахування податкового кредиту за чеком без індивідуального податкового номера викладено в

шостому абзаці п.п. 7.2.6. Закону про ПДВ. Там зазначено, що касовий чек, який містить суму поставлених товарів (послуг), загальну суму нарахованого податку (із зазначенням фіскального номера РРО, але без зазначення податкового номера постачальника), є підставою для нарахування податкового кредиту. Проте сума поставлених товарів не може перевищувати 200 грн. на день без урахування ПДВ.

Отже, до податкового кредиту потрапить тільки

40 грн. на день, незалежно від того, скільки чеків було отримано і від якої кількості постачальників. Про це писали і представники податкових органів у «Віснику податкової служби України», 2005, № 28, с. 17. Якщо ж сума за чеком (декількома чеками на день) перевищує 240 грн., то залишок ПДВ не можна включити до податкового кредиту. Не можна його включити і до валових витрат, про це прямо зазначено в п.п. 5.3.3 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97р. № 283/97-ВР.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі