Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Консолідований податок та нові філії

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Консолідований податок та нові філії

 

Підприємство перебуває на консолідованому податку з 2005 року. Чи будуть на консолідованому податку нові філії, зареєстровані у 2006 та 2007 роках?

(м. Київ)

 

Платник податків, що має

філії без статусу юридичної особи, які розміщено на території іншої територіальної громади, може прийняти рішення про сплату консолідованого податку на прибуток (п.п. 2.1.3 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР). Цим же підпунктом визначено порядок сплати консолідованого податку на прибуток, суть якого полягає в тому, що головне підприємство сплачує податок на прибуток як до бюджету територіальної громади за своїм місцезнаходженням, так і до бюджетів територіальних громад за місцезнаходженням філій.

Обрання консолідованого порядку сплати податку на прибуток здійснюється

до 1 липня року, який передує звітному, про що повідомляються податкові органи за місцезнаходженням такого платника податків та його філій.

Щодо

новозареєстрованих філій підприємства, що перебуває на сплаті консолідованого податку на прибуток, можна зазначити таке. Якщо підприємство на момент створення нових філій уже застосовує консолідований порядок сплати податку на прибуток, то для таких новостворених підрозділів він застосовуватиметься з кварталу їх створення і не вимагає додаткового повідомлення податкових органів у строк до 1 липня (згідно з п. 8 Порядку складання розрахунку податкових зобов’язань зі сплати консолідованого податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПАУ від 10.02.2003 р. № 68). Про те, що щодо нових філій застосовуватиметься консолідований порядок сплати податку на прибуток з моменту їх створення , ідеться і в п. 11 листа ДПАУ від 21.04.2005 р. № 3335/6/12-0216 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 48).

Катерина Білоус, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі