Теми статей
Обрати теми

Послуги з поставки комп'ютерних програм оподатковуються ПДВ за загальними правилами

Редакція ПБО
Лист від 06.07.2007 р. № 12710/7/16-1517

Послуги з поставки комп'ютерних програм оподатковуються ПДВ за загальними правилами

Лист Державної податкової адміністрації України від 06.07.2006 р. № 12710/7/16-1517

(витяг)

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист

щодо сплати податку на додану вартість при наданні послуг зі створення комп’ютерних програм па користь нерезидентів, у тому числі якщо такі програми передаються з використанням глобальної комп’ютерної мережі Інтернет, і повідомляє.

Згідно з пунктом 3.1 статті 3 Закону України «Про податок на додану вартість»

об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України, з ввезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі імпорту або реімпорту (далі — імпорту) та з вивезення товарів (супутніх послуг) у митному режимі експорту або реекспорту (далі — експорту).

Відповідно до загального правила для визначення місця поставки послуг, встановленого пунктом 6.5 статті 6 Закону,

місцем поставки вважається місце, де особа, яка надає послугу, зареєстрована платником цього податку. Виключення становлять лише операції з поставки послуг, визначених у переліках пунктів «в», «г» — «е» пункту 6.5 статті 6 Закону.

Враховуючи зазначене, а також те, що послуги зі створення

комп’ютерних програм відсутні у зазначених переліках, то операції з їх поставки оподатковуються податком на додану вартість за загальними правилами.

Що стосується питання необхідності реєстрації платниками податку на додану вартість СПД, платників єдиного податку як юридичних, так і фізичних осіб, які надають послуги зі створення комп’ютерних програм на користь нерезидентів у тому числі, якщо такі програми передаються з використанням глобальної комп’ютерної мережі Інтернет, то слід зазначити

.

Відповідно до підпункту 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 Закону особа підлягає

обов’язковій реєстрації як платник податку у разі, коли загальна сума від здійснення операцій з поставки товарів (послуг), що підлягають оподаткуванню згідно з цим Законом, нарахована (сплачена, надана) такій особі або в рахунок зобов’язань третім особам, протягом останніх дванадцяти календарних місяців сукупно перевищує 300000 гривень (без урахування податку на додану вартість).

Обов’язковій реєстрації підлягає також

особа, яка поставляє товари (послуги) на митній території України з використанням глобальної або локальних комп’ютерних мереж, при цьому особа-нерезидент може здійснювати таку діяльність тільки через своє постійне представництво, зареєстроване на території України (підпункт 2.3.3 пункту 2.3 етапі 2 Закону).

При цьому юридичними і фізичними особами, які є суб’єктами спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, зазначені норми застосовуються з урахуванням норм Указу Президента України від 03.07.98 № 727/98 «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва», згідно з яким юридичні особи — платники єдиного податку мають право вибору — реєструватися платниками податку на додану вартість чи ні, а фізичні особи звільняються від сплати податку на додану вартість. Поряд з цим постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2000 № 507 «Про роз’яснення Указу Президента України від 03.07.98 № 727» суб’єктам малого підприємництва фізичним особам нарівні з юридичними особами також надано право вибору щодо реєстрації їх платниками податку на додану вартість.

Таким чином,

платники єдиного податку — юридичні і фізичні особи, на які поширюється дія Указу Президента України від 03.07.98 № 727/98, самостійно визначають доцільність реєстрації платником податку на додану вартість незалежно від виду діяльності, суми отриманої виручки та досягнення порогу оподатковуваних податком на додану вартість операцій, встановлених підпунктом 2.3.1 пункту 2.3. статті 2 Закону. У разі перевищення граничної межі отриманої виручки такі платники єдиного податку повинні перейти на загальну систему оподаткування з подальшою обов’язковою реєстрацією платником податку на додану вартість.

<...>

Перший заступник голови ДПА України г. Оперенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі