Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Часткова ліквідація комп'ютера (списання монітора)

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Часткова ліквідація комп'ютера (списання монітора)

 

На підприємстві комп’ютер (у складі монітора, системного блока, клавіатури та миші) ураховано як один об’єкт ОЗ. Монітор було вкрадено. Підприємство звернулося із заявою до міліції, проте винуватця крадіжки так і не знайшли. Тому прийняли рішення про списання вкраденого монітора. Як відобразити таку операцію в податковому та бухгалтерському обліку?

(м. Харків)

 

У цьому випадку оскільки комп’ютер зі всіма складовими враховано як один об’єкт, то підприємству для списання монітора потрібно оформити

ліквідацію частини об’єкта ОЗ. Причому варто зауважити, що встановлення факту крадіжки згідно з п. 3 Інструкції № 69 спричиняє необхідність проведення обов’язкової інвентаризації на день виявлення факту крадіжки. У зв’язку з цим створюється і затверджується наказом керівника підприємства інвентаризаційна комісія, яка, розглянувши всі матеріали справи, з’ясувавши причини зникнення монітора і вживши відповідних заходів щодо пошуку винної особи (що не увінчалися успіхом), приймає рішення про списання вкраденого монітора. При цьому комісією складається акт на списання основних засобів (за типовою формою № ОЗ-3), в якому як причина списання монітора зазначається крадіжка. До акта додаються документи, що свідчать про факт крадіжки (подана до міліції заява) та документи, що підтверджують заходи, які вжито щодо пошуку винного (довідка міліції).

Бухгалтерський облік часткової ліквідації об’єкта ОЗ застережено

пп. 14, 35 П(С)БО 7 та п. 46 Методрекомендацій № 561. Так, залишкова вартість основних засобів зменшується у зв’язку з частковою ліквідацією об’єкта ОЗ. При цьому первісна (переоцінена) вартість об’єкта ОЗ та його знос зменшуються відповідно на суму первісної (переоціненої) вартості та зносу ліквідованої частини об’єкта. Проте в ситуації, коли комп’ютер ураховано одним об’єктом, виникає запитання, як у такому разі для часткової ліквідації визначити первісну вартість та суму зносу щодо його окремої частини — монітора?

Вважаємо, що в такому разі доцільно провести аналогію з

п. 9 П(С)БО 7. Нагадаємо, він передбачає, що первісна вартість об’єктів ОЗ, зобов’язання щодо яких визначено загальною сумою, визначається шляхом розподілу цієї суми пропорційно справедливій вартості окремого об’єкта основних засобів. Отже, комісія при списанні монітора, орієнтуючись на його справедливу вартість на момент списання, визначає його залишкову вартість, на підставі якої (виходячи з частки залишкової вартості монітора в загальній залишковій вартості комп’ютера) розраховує первісну вартість монітора та суму нарахованого щодо нього зносу (первісна вартість та сума зносу при цьому також зазначаються в акті за формою № ОЗ-3). Після цього є дані для відображення часткової ліквідації комп’ютера в обліку.

У податковому обліку

згідно з п.п. 8.4.8 Закону про податок на прибуток при ліквідації ОФ, у тому числі вкрадених, платник податків не змінює балансову вартість груп 2, 3 і 4 ОФ (тобто продовжує амортизувати витрати на придбання монітора в податковому обліку). При цьому в разі дотримання умов, передбачених другим абзацом п. 4.9 Закону про ПДВ податкові зобов’язання з ПДВ при ліквідації ОФ не нараховуються. Розглянемо приклад.

Приклад.

Підприємство придбало комп’ютер, який у складі монітора, системного блока, клавіатури та миші враховано як один об’єкт ОЗ. Його первісна вартість без ПДВ склала 4000 грн. Після крадіжки монітора, звернення до міліції та незнаходження винуватця комісією по підприємству прийнято рішення про часткову ліквідацію об’єкта ОЗ та списання монітора. Сума нарахованого зносу щодо комп’ютера (як єдиного об’єкта обліку) на момент списання монітора — 2400 грн.; залишкова вартість комп’ютера на момент списання монітора — 1600 грн.

При цьому комісією встановлено, що залишкова (справедлива) вартість монітора на момент списання — 500 грн. Відповідно: сума нарахованого щодо монітора зносу — 750 грн. (2400 грн.

х 500 грн. : : 1600 грн.); первісна вартість монітора без ПДВ — 1250 грн. (4000 грн. х 500 грн. : 1600 грн.).

В обліку операції відобразяться так:

 

Часткова ліквідація об’єкта ОЗ

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВР

1. Уведено в експлуатацію комп’ютер (як один об’єкт)

104

152

4000

2. Нараховано знос

92

131

2400

(наведено загальну суму на момент списання монітора)

3. Відображено часткову ліквідацію комп’ютера:

— списано суму нарахованого зносу щодо монітора

131

104

750

— списано залишкову вартість монітора

976

104

500

4. Відображено вартість украденого монітора в позабалансовому обліку

072

500

 

До цього, мабуть, залишається додати, що якщо підприємство побажає придбати новий монітор, то воно має право вирішити, як його враховувати

в бухгалтерському обліку: як окремий самостійний об’єкт ОЗ чи як поліпшення вже наявного комп’ютера (з віднесенням вартості монітора в бухгалтерському обліку на збільшення первісної вартості такого об’єкта). Відповідно при першому варіанті обліку (окремим об’єктом) у податковому обліку витрати на придбання монітора вартістю понад 1000 грн. розглядатимуться як витрати на придбання ОФ і відноситимуться на збільшення балансової вартості ОФ групи 4, а витрати, що не перевищують цю суму, потраплять до валових витрат (хоча слід зауважити, що податківці не визнають можливості обліку комп’ютера окремими складовими, вартість яких не перевищує 1000 грн.; докладніше про це — у статті «Ураховуємо комп’ютер» на с. 5). Якщо ж купівля монітора розцінюється підприємством як поліпшення основних засобів, то в податковому обліку витрати на його придбання відображаються як витрати на поліпшення ОФ в порядку, установленому п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток (тобто в межах 10 % відносяться до валових витрат, а сума перевищення збільшує балансову вартість ОФ).

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі