Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Підключення до Інтернету за допомогою виділеної лінії

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Підключення до Інтернету за допомогою виділеної лінії

 

Підприємство, користуючись Інтернетом за допомогою комутованого з’єднання, для зменшення навантаження на телефонну лінію (під час роботи в Інтернеті телефоном користуватися неможливо), вирішило на додачу підключитися до Інтернету за допомогою виділеної лінії. Як витрати, пов’язані з таким підключенням, відобразити в податковому та бухгалтерському обліку?

(м. Харків)

 

З’єднання з мережею Інтернет за допомогою виділеної лінії полягає в тому, що підприємству

виділяється окрема лінія, для чого укладається договір з підприємством зв’язку. У такому разі підприємство має постійний доступ до Інтернету. Ділянка виділеної лінії здебільшого переходить у власність підприємства, що підключається в такий спосіб до мережі Інтернет.

Підключення до Інтернету потребує таких витрат:

— на прокладення лінії зв’язку;

— на купівлю модему.

На думку ДПАУ (див.

лист ДПАУ від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017 на с. 41), організацію обліку такого каналу зв’язку слід розглядати як витрати на комунікаційне обладнання, а його підключення в податковому обліку відображати як створення основних фондів групи 1 (передавальні пристрої) за умови їх використання в господарській діяльності протягом періоду, що перевищує 365 календарних днів (пп. 8.2.1, 8.2.2, 8.4.1 Закону про податок на прибуток).

Однак, на наш погляд, вважати, що підключення один до одного («докупи») модему, що належить провайдеру, лінії зв’язку, яка належить, зокрема, платнику, і комп’ютера або зовнішнього модему, що належить теж платнику, є передавальним пристроєм, не варто. Облік такого підключення потрібно вести за аналогією з обліком, який ми пропонували для проведення локальної мережі (див. статтю «Споруджуємо локальну комп’ютерну мережу» на с. 20). Отже, проведення виділеної лінії у приміщенні (офісі) слід розглядати як поліпшення приміщення (офісу). А от обладнання до такої лінії, зокрема модем, залежно від його конструкції слід обліковувати як окремий об’єкт або ж поліпшення комп’ютера. Так, якщо підприємство встановлює

внутрішній модем, що являє собою плату, вбудовувану в системний блок комп’ютера, то його установлення буде поліпшенням комп’ютера. Якщо підприємство встановлює зовнішній модем, то його слід обліковувати як окремий об’єкт обліку*.

* Докладно порядок обліку модему розглянуто у статті «Обліковуємо комп’ютер» на с. 5.

Покажемо податковий облік витрат на підключення до мережі Інтернет за допомогою виділеної лінії в табличній формі.

 

Витрати на підключення до Інтернету за допомогою виділеної лінії

Витрати на

Податковий облік

Думка податківців

ОФ

ВВ

Модем

Зовнішній — група 4 (якщо понад 1000 грн.)

+ (якщо 1000 грн. і менше)

Створення об’єкта ОФ групи 1 — передавальні пристрої (збірка запитань-відповідей, доведена

листом ДПАУ від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017)

Вбудовуваний — поліпшення комп’ютера (ОФ групи 4)

Проведення лінії

Поліпшення приміщення (об’єкта групи 1)

 

У

бухгалтерському обліку витрати на прокладення лінії відносяться на збільшення первісної вартості приміщення, обладнаного локальною комп’ютерною мережею (п. 14. П(С)БО 7), тобто відображаються по дебету рахунка 15 «Капітальні інвестиції», а потім списуються на первісну вартість приміщення шляхом запису: Дт 103 — Кт 15.

Модем слід обліковувати або як об’єкт основних засобів (

субрахунок 104 «Машини та обладнання»), або як малоцінні необоротні матеріальні активи (субрахунок 112 «Малоцінні необоротні матеріальні активи»), якщо витрати на його придбання не перевищують установленого на підприємстві вартісного критерію віднесення до основних засобів. Убудований модем збільшить первісну вартість комп’ютера (п. 14. П(С)БУ 7).

А от витрати на послуги підключення, тобто забезпечення користувача безпосереднім доступом до мережі Інтернет, що супроводжується присвоєнням йому імені та пароля, у

податковому обліку на підставі п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток включаються до складу валових витрат. У бухгалтерському обліку такі витрати необхідно розглядати як витрати періоду і відображати у складі адміністративних витрат на рахунку 92.

Приклад.

Підприємство, користуючись Інтернетом за допомогою комутованого з’єднання, вирішило на додачу підключитися до Інтернету за допомогою виділеної лінії. Для підключення до мережі Інтернет за допомогою виділеної лінії підприємство сплатило 2160 грн. (у тому числі ПДВ — 360 грн.) за послуги з прокладення кабелю, переданого у власність підприємства. Крім того, підприємство придбало зовнішній модем вартістю 720 грн. (у тому числі ПДВ — 120 грн.).

 

Облік прокладення мережі для підключення до Інтернету


з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

Відображено вартість послуг з прокладення кабелю

151

631

1800

*

* Включається до валових витрат у межах 10 % ліміту.

2

Відображено податковий кредит з ПДВ

641

631

360

3

Перераховано оплату за послуги з прокладення кабелю

631

311

2160

4

Оприбутковано модем

153

631

600

600**

** У цьому випадку модем у податковому обліку обліковується як запаси. Балансова вартість підлягає перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

5

Відображено податковий кредит з ПДВ

641

631

120

6

Перераховано оплату за модем постачальнику

631

311

720

8

Уведено модем в експлуатацію

112

153

600

***

*** У періоді введення модему в експлуатацію балансову вартість запасів зменшують на його вартість, якщо згідно з обліковою політикою підприємства на МНМА при введенні в експлуатацію нараховують знос у розмірі 100 %.

7

Виділену лінію введено в експлуатацію

103

151

1800

****

**** Збільшено балансову вартість офісу на вартість поліпшення, що перевищило 10 % ліміт.

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі