Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Якщо вартість диска, на якому записано програму, виділено окремим рядком

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо вартість диска, на якому записано програму, виділено окремим рядком

 

Підприємство придбало комп’ютерну програму, записану на DVD-диску. При цьому в рахунку, отриманому від постачальника, зазначено, що вартість власне програмного забезпечення складає 4800 грн., у тому числі ПДВ 20 % — 800 грн., а вартість компакт-диска — 30 грн., у тому числі ПДВ 20 % — 5 грн. Як ураховувати в цьому випадку сам диск: окремо чи разом з програмою?

(м. Казатин)

 

Як уже зазначалося в статті «Облік комп’ютерних програм» (див. с. 14 сьогоднішнього номера), авторське право на будь-який твір, у тому числі і на комп’ютерну програму, складається з особистих немайнових прав (перелічені в

ст. 14 Закону про авторське право) і майнових прав інтелектуальної власності (ст.  15 цього ж Закону). При цьому згідно з п. 1 ст. 12 зазначеного Закону авторське право та право власності на матеріальний об’єкт, в якому втілено твір (у цьому випадку таким матеріальним об’єктом є DVD-диск), не залежать одне від одного. Відчуження матеріального об’єкта, в якому втілено твір, не означає відчуження авторського права, і навпаки.

Сплативши за комп’ютерну програму та її матеріальний носій (диск), вартості яких зазначено в рахунку окремими сумами, підприємство

насправді придбало єдиний об’єкт, оскільки в цьому випадку DVD-диск не може розглядатися як окремий актив підприємства. Його не можна відокремити від іншого активу — комп’ютерної програми, записаної на ньому, і самостійного застосування в господарській діяльності він не має.

Це означає, що

підприємство не має достатніх підстав ураховувати вартість компакт-диска окремо від вартості програмного забезпечення (наприклад, на рахунках обліку запасів). Додаткове підтвердження цьому можна знайти в п. 4 МСБО 38, в якому зазначається, що «деякі нематеріальні активи можуть міститися в (або на) фізичній субстанції, наприклад, на компакт-диску (у вигляді програмного забезпечення), у правовій документації (у вигляді ліцензії або патенту) або на плівці. Визначаючи, відповідно до якого стандарту слід розглядати актив, що об’єднує як нематеріальні, так і матеріальні елементи <...>, потрібно оцінити на підставі міркування, який елемент істотніше».

У випадку, що розглядається, матеріальний носій (DVD-диск) повинен відображатися в обліку разом з придбаним нематеріальним активом (комп’ютерною програмою) на субрахунку 125 «Авторське право та суміжні з ним права» або субрахунку 127 «Інші нематеріальні активи» за сукупною вартістю. Вибір того чи іншого субрахунку залежить від умов договору купівлі-продажу, згідно з яким отримувалося програмне забезпечення.

У податковому обліку вартість комп’ютерної програми разом з компакт-диском відноситься до складу основних фондів групи 4 з подальшою амортизацією за нормами, установленими

ст. 8 Закону про податок на прибуток (15 % у розрахунку на податковий квартал). При цьому в разі використання зазначеного активу в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності та за наявності податкової накладної від постачальника підприємство одержує право на податковий кредит з ПДВ також виходячи із сукупної вартості програми та диска.

Наведемо порядок відображення операції з придбання програмного забезпечення разом з компакт-диском у бухгалтерському та податковому обліку.

 


з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік,
грн.

Дт

Кт

ВД

ВР

1

2

3

4

5

6

7

1

Перераховано передоплату постачальнику за комп’ютерну програму (4800 грн.) та DVD-диск (30 грн.)

371

311

4830

2

Відображено податковий кредит за наявності податкової накладної від постачальника

641

644

805

3

Оприбутковано комп’ютерну програму за вартістю, зазначеною в рахунку постачальника

154

631

4000

*

4

Списано раніше відображену суму ПДВ, що припадає на вартість програми

644

631

800

5

Оприбутковано DVD-диск за вартістю, зазначеною в рахунку постачальника

154

631

25

*

* Балансова вартість групи 4 основних фондів збільшується на загальну вартість комп’ютерної програми та матеріального носія (DVD-диска), без урахування ПДВ, з початку кварталу, наступного за кварталом, в якому відбулося оприбуткування.

6

Списано раніше відображену суму ПДВ, що припадає на вартість диска

644

631

5

7

Відображено залік заборгованостей

631

371

4830

8

Програму введено в експлуатацію

125, 127

154

4025

9

Нараховано амортизацію в місяці, наступному за місяцем уведення в експлуатацію комп’ютерної програми (4025 грн. : 5 років : 12 міс. = 67,08 грн. щомісячно)

92

133

67,08

10

Списано витрати на фінансовий результат

791

92

67,08

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі