Теми статей
Обрати теми

Щодо розрахунку суми податку з доходів, що підлягає поверненню з бюджету (витяг)

Редакція ПБО
Лист від 13.04.2007 р. № 1813/

Щодо розрахунку суми податку з доходів, що підлягає поверненню з бюджету

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 13.04.2007 р. № 1813/С/17-0715, № 7494/7/17-0717

(витяг)

 

Державна податкова адміністрація України розглянула ваш лист <...> щодо порядку проведення розрахунку сум до повернення з бюджету у зв’язку з реалізацією платником податку права на податковий кредит і повідомляє.

Згідно з підпунктом 5.1.1

п. 5.1 ст. 5 Закону України від 22.05.2003 р. № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі Закон) платник податку за наслідками звітного податкового року має право на податковий кредит. Податковий кредит — це сума (вартість) витрат, фактично понесених платником податку — резидентом протягом звітного податкового року, в тому числі у зв’язку з оплатою вартості середньої професійної або вищої форми навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік, дружина, діти), на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу.

При цьому Законом встановлено обмеження щодо неперевищення сум нарахованого платником податку податкового кредиту понад суму загального оподатковуваного доходу платника податку, одержаного протягом року як заробітна плата. Згідно із визначенням поняття «заробітна плата», даним у частині «д» п. 1.3 ст. 1 Закону,

заробітна плата — це доходи, нараховані (виплачені, надані) внаслідок здійснення платником податку трудової діяльності на території України від працедавця. Таким чином, Закон визначає обмеження суми нарахованого податкового кредиту саме по відношенню нарахованого загального оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати.

Щодо зменшення суми нарахованої заробітної плати на суми відрахувань до соціальних фондів

, передбаченого п. 3.5 ст. 3 Закону, то ця норма Закону застосовується виключно при визначенні об’єкта оподаткування податком з доходів фізичних осіб при нарахуванні заробітної плати. Крім того, згідно зі ст. 6 Закону об’єкт оподаткування, визначений відповідно до п. 3.5 ст. 3 Закону, може зменшуватися ще й на податкову соціальну пільгу.

Поряд з цим у ст. 5 Закону, яка регламентує порядок

нарахування податкового кредиту, норми, аналогічні п. 3.5 ст. 3 та ст. 6 Закону, відсутні.

Крім того, при нарахуванні податкового кредиту Закон передбачає застосування інших, не пов’язаних з нарахуванням заробітної плати критеріїв, зокрема, документально підтверджених витрат.

Таким чином, Законом

встановлено окремі, не пов’язані між собою, порядки щодо визначення об’єкта оподаткування при нарахуванні заробітної плати та щодо нарахування податкового кредиту. При цьому Законом передбачено лише порівняння розміру (суми) податкового кредиту з розміром (сумою) нарахованого доходу платника податку у вигляді заробітної плати.

<...>

Тобто, виходячи з норм Закону,

податковий кредит — це сума витрат, на яку зменшується загальна сума нарахованої платнику податку протягом звітного року заробітної плати. Вже після зазначеного зменшення з решти суми провадиться перерахунок податкових зобов’язань (податку до повернення)*.

* Див. такох матеріал на с. 37.

Прим. ред.

<...>

Заступник голови С. Лекарь

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі