Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Заміна РРО при роздрібній торгівлі алкогольними напоями

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

 Заміна РРО при роздрібній торгівлі алкогольними напоями

 

Протягом дії ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями на торговельній точці замінено реєстратор розрахункових операцій, але відповідні зміни до додатку до ліцензії не було внесено. Місце торгівлі та кількість РРО не змінилися. Чи є це порушенням законодавства? Яка штрафна санкція застосовується при цьому порушенні?

(м. Харків)

 

Для вирішення цього запитання необхідно звернутися до

Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР (далі — Закон № 481) та Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО).

Так, згідно зі

ст. 15 Закону № 481 роздрібна торгівля алкогольними напоями або тютюновими виробами може здійснюватися за наявності відповідної ліцензії. Ця ліцензія видається за заявою суб’єкта підприємницької діяльності (в якій обов’язково має бути зазначено вид господарської діяльності) уповноваженим органом за місцем проведення торгівлі строком на один рік. До заяви також повинна додаватися копія свідоцтва про державну реєстрацію СПД та довідка податкового органу про реєстрацію електронних контрольно-касових апаратів (книг обліку розрахункових операцій), їх перелік за місцем торгівлі.

Крім ліцензії видається і

додаток до неї, в якому і міститься інформація про адресу місця торгівлі і перелік контрольно-касових апаратів із зазначенням їх моделі, модифікації, заводського номера, виробника, дати виготовлення, реєстраційних номерів книг обліку розрахункових операцій.

Оскільки

заміна РРО є зміною відомостей, зазначених у ліцензії (точніше, у додатку до неї), то відповідно до Закону № 481, СПД повинен подати до органу*, що видав ліцензію, відповідну заяву про внесення змін. Слід зазначити, що ст. 17 Закону № 481 передбачає фінансову санкцію при роздрібній торгівлі алкогольними напоями через електронний контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій), не вказаний у ліцензії, у розмірі 200 % вартості реалізованої через такий контрольно-касовий апарат (книгу обліку розрахункових операцій) продукції, але не менше 1000 грн. При цьому підстав для призупинення або анулювання ліцензії немає.

* Територіальні підрозділи регіональних управлінь Департаменту з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів у містах, районах, районах у мм. Києві та Севастополі за місцем торгівлі суб’єкта підприємницької діяльності.

Катерина БІЛОУС, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі