Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Сплачуємо збір за забруднення навколишнього природного середовища за навантажувач

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Сплачуємо збір за забруднення навколишнього природного середовища за навантажувач

 

Чи потрібно сплачувати збір за забруднення навколишнього середовища з маси палива, використаного при роботі навантажувача? Як у цьому випадку визначається база оподаткування?

(м. Полтава)

 

Про особливості сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища ми неодноразово писали на сторінках газети, проте в процесі господарської діяльності виникають усе нові запитання.

Щоб розібратися, чи необхідно сплачувати збір за забруднення навколишнього природного середовища з палива, використаного при роботі навантажувача, звернемося до документа, який містить правила встановлення нормативів збору та його сплати, —

Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору, затвердженого постановою КМУ від 01.03.99 р. № 303 (далі — Порядок № 303). Так, у п. 2 цього документа зазначається, що збір сплачується за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними та пересувними джерелами забруднення; скидання забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти; розміщення відходів.

Податківці найімовірніше наполягатимуть на сплаті збору з маси палива, використаного при роботі навантажувача, аргументуючи це тим, що навантажувач пересувається та здійснює викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин (за аналогією з тракторами), оскільки в шапці

таблиці 1.4 Порядку №303 нормативи затверджено саме для пересувних джерел забруднення.

Проте є аргументи і для сміливих суб’єктів господарювання. Так, згідно з визначенням, наведеним у

п.п. 1.15.6 Інструкції про зміст та порядок складання звіту проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві, затвердженої наказом Мінекобезпеки від 02.10.95 р. №7 (далі — Інструкція № 7), пересувне джерело забруднення — це транспортний засіб, рух якого супроводжується викидом в атмосферу забруднюючих речовин. Разом з тим в УКТ ЗЕД транспортні засоби об’єднано в розділі XVII, а навантажувачі під кодом (8427) входять до розділу XVI, який, крім усього іншого, об’єднує механічне устаткування; машини і механізми. Таким чином, можна стверджувати, що навантажувач — це не транспортний засіб, отже, він не відповідає визначенню пересувного джерела забруднення з п.п. 1.15.6 Інструкції №7, тобто об’єкт для оподаткування відсутній. Проте для такої сміливої позиції краще мати лист від місцевої ДПІ з відповідним позитивним для платника податків висновком.

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі