Теми статей
Обрати теми

При здійсненні операцій з нерезидентами застосовуються звичайні ціни

Редакція ПБО
Лист від 14.09.2005 р. № 18349/7/15-1317

При здійсненні операцій з нерезидентами застосовуються звичайні ціни

Лист Державної податкової адміністрації України від 14.09.2005 р. № 18349/7/15-1317

 

На виконання доручення Кабінету Міністрів України від 26.08.2005 р. № 1011-ск/96 стосовно надання роз’яснення щодо застосування підпункту 7.4.1 пункту 7.4 статті 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон) для операцій з нерезидентами Державна податкова адміністрація України роз’яснює.

Підпунктом 7.4.1 пункту 7.4 статті 7 Закону передбачено, що доход, отриманий платником податку від продажу товарів (робіт, послуг) пов’язаним особам, визначається виходячи із договірних цін, але не менших за звичайні ціни на такі товари (роботи, послуги), що діяли на дату такого продажу.

Витрати відповідно до підпункту 7.4.2 цієї статті, понесені платником податку у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у пов’язаної особи, визначаються виходячи із договірних цін, але не більших за звичайні ціни, що діяли на дату такого придбання.

Положення вказаних підпунктів поширюються також на операції з особами, які не є платниками податку, встановленого статтею 10 цього Закону, або сплачують податок на прибуток за іншими, ніж платник податку, ставками.

Особами, які не є платниками податку, встанов-леного статтею 10 цього Закону, або сплачують податок на прибуток за іншими, ніж платник податку, ставками, відповідно до Закону є, зокрема, нерезиденти.

Таким чином,

при здійсненні операцій з нерезидентами, в тому числі зареєстрованими в офшорних зонах, для визначення як доходу, так і витрат платникам податку слід застосовувати положення щодо встановлення звичайних цін, визначення яких встановлено пунктом 1.20 статті 1 Закону.

Що стосується дати збільшення платником податку валового доходу, то при здійсненні експорт-но-імпортних операцій застосовується загальний порядок, встановлений підпунктом 11.3.1 пункту 11.3 статті 11 Закону.

Водночас відносно валових витрат підпунктом 11.2.3 пункту 11.2 статті 11 Закону встановлено, що датою збільшення валових витрат платника податку при здійсненні ним операцій з особами, які є нерезидентами, є дата оприбуткування плат-ником податку товарів (а при їх імпорті — також робіт (послуг), супутніх чи допоміжних такому імпорту товарів), а для робіт (послуг) — дата їх фактичного отримання від таких осіб, незалежно від наявності їх оплати (у тому числі часткової або авансової).

Враховуючи вищевикладене,

при здійсненні платником податку операцій з нерезидентами, в тому числі зареєстрованими в офшорних зонах, визначення бази оподаткування здійснюється на підставі договірних цін, але не нижчих за звичайні ціни на такі товари (роботи, послуги), що діяли на дату такого продажу, або не вищих за звичайні ціни на такі товари (роботи, послуги), що діяли на дату такого оприбуткування (фактичного отримання), з урахуванням обмежень, встановлених пунктом 18.3 Закону.

Головам державних податкових адміністрацій в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі забезпечити доведення цього листа до підпорядкованих органів державної податкової служби та платників податку.

Заступник голови Г. Оперенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі