Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Звичайні ціни та відсутність ринку ідентичних товарів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Звичайні ціни та відсутність ринку ідентичних товарів

 

Як обґрунтувати відповідність договірних цін рівню звичайних, якщо інформація про правочини, укладені з ідентичними (однорідними) товарами, відсутня?

(м. Суми)

 

Насамперед звернемося до механізму визначення звичайних цін, зокрема до

п.п. 1.20.2 Закону про податок на прибуток, відповідно до якого для визначення звичайної ціни використовується інформація про укладені на момент продажу такого товару договори з ідентичними (однорідними) товарами у співставних умовах. При цьому співставними умовами вважаються обсяг партії, умови оплати, звичайні знижки та інше.

Стосовно інформації щодо рівня цін на ідентичні (однорідні) товари, то виходячи з листів та консультацій податківців (

листи ДПАУ від 24.11.2006 р. № 15824/10/15-122, від 16.07.2002 р. № 5557/5/15-1416, консультація в журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 40) орієнтуватися потрібно на статистичну оцінку рівня цін на внутрішньому ринку України. Такий підхід викладено в п. 13 Указу Президента України «Про деякі заходи з дерегулювання підприємницької
діяльності» від 23.07.98 р. № 817/98
.

Отже, оскільки механізм визначення звичайної ціни єдиний як для податкових органів, так і для платників податків, то для обґрунтування звичайності цін платнику податків необхідно звернутися до органів статистики (за своїм місцезнаходженням або місцезнаходженням покупця) за наданням інформації про ціни на ідентичні (однорідні) товари.

У разі відсутності інформації про ціни на ідентичні (однорідні) товари доцільно отримати з органів статистики довідку про таку відсутність.

При цьому слід звернути увагу: якщо товари реалізуються за допомогою публічного оголошення, біржі (аукціону, конкурсу) або ціни на цей товар регулюються державою, то необхідності звернення до органів статистики немає. Такі ціни відповідно до

пп. 1.20.3 —1.20.5 Закону про податок на прибуток вважаються звичайними. Якщо ж нормами пп. 1.20.3 —1.20.5 зазначеного Закону скористатися не вдається і цін на ідентичні товари немає, то орієнтуватися треба на стандарти бухгалтерського обліку (п.п. 1.20.51 Закону про податок на прибуток).

Антон Іванченко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі