Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Звичайна ціна: з ПДВ чи без?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Звичайна ціна: з ПДВ чи без?

 

Що розуміється під звичайною ціною: ціна з ПДВ або ціна без ПДВ?

(м. Харків)

 

Відразу зауважимо, що під звичайною ціною (ЗЦ) може розумітися як ціна з ПДВ, так і ціна без ПДВ (залежно від того, як це буде оформлено в документах, що підтверджують «звичайність», — виділено там ПДВ або зазначено, що ціна вже включає чи не включає суму ПДВ). Особливого значення це не має, головне, щоб при цьому дотримувалася така умова: ЗЦ з ПДВ відповідає рівню звичайних цін з ПДВ, а відповідно ЗЦ без ПДВ — рівню таких цін без ПДВ.

При цьому важливо пам’ятати, що як в цілях ПДВ-обліку сума податкових зобов’язань та податкового кредиту (

п. 4.1, п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ), так і в цілях оподаткування прибутку сума валових доходів та валових витрат (п.п. 4.2.1, п.п. 5.3.3 Закону про податок на прибуток) визначаються виходячи зі звичайної ціни без ПДВ. Виняток, мабуть, становлять платники податку на прибуток, які не є при цьому платниками ПДВ та які в разі застосування звичайних цін при купівлі товарів (робіт, послуг) у ПДВ-платників формують валові витрати, орієнтуючись на звичайні ціни з ПДВ.

У зв’язку з цим краще, щоб у документах, які підтверджують звичайні ціни (наприклад, у договорах, прайс-листах тощо), ціни було зазначено детально, тобто з розбиттям на складові («ціна без ПДВ», «ПДВ», «ціна з ПДВ»), або зазначалося, включає така ціна ПДВ чи ні. Інакше може скластися ситуація, коли, наприклад, зазначену в прайс-листі ціну без ПДВ (без позначки, що при цьому вона ПДВ не включає) платник податків визнає як ціну, що включає ПДВ, і, орієнтуючись на неї, відображатиме податкові наслідки, занижуючи тим самим об’єкт оподаткування. Або ж можливий і зворотний випадок: коли ціну з прайс-листа (або іншого документа, що є підтвердженням «звичайності»), відображену з урахуванням ПДВ (але без позначки про це), платник податків розцінить як таку, що не містить ПДВ, і відповідно, орієнтуючись на неї, тим самим завищить суму, що підлягає відображенню в податковому обліку. Тому краще, коли буде уточнено, входить ПДВ до ціни чи ні. Тоді при використанні звичайних цін у цілях оподаткування запитань не виникне.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі