Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Надання знижок працівникам

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Надання знижок працівникам

 

У цілях маркетингової політики з 1 по 30 червня 2007 року Будинок електроніки продає пральні машини «BOSH» зі знижкою 10 % за ціною 2700 грн. Оголошення про акцію розміщено на вітрині магазину. На прохання працівника пральну машину «BOSH» реалізовано йому зі знижкою 20 % за ціною 2400 грн. Ціна пральної машини без знижки — 3000 грн. Вартість придбання пральної машини Будинком електроніки — 1800 грн. (у тому числі ПДВ — 300 грн.). Чи потрібно оподатковувати знижку, що надається працівнику?

(м. Харків)

 

Відповідно до

п.п. «е» п.п. 4.2.9 Закону № 889 суми знижки з ціни (вартості) товарів (послуг), що перевищує звичайну, розраховану за правилами визначення звичайних цін (у розмірі такої знижки), включаються до оподатковуваного доходу платника податку.

У зв’язку з тим, що знижка, яка надається працівнику, підлягає оподаткуванню в разі перевищення над розміром звичайної знижки, розрахованої за правилами звичайних цін, необхідно з’ясувати, що є звичайною ціною і звичайною знижкою. Для цього звернемося до

Закону про податок на прибуток.

Згідно з

п.п. 1.20.1 Закону про податок на прибуток, якщо інше не встановлено цим пунктом, звичайною є ціна, визначена сторонами договору. Порядок визначення звичайних цін викладено в п.п. 1.20.2 того ж Закону. У цьому підпункті зазначено, що при визначенні звичайної ціни враховуються звичайні при укладенні угод між непов’язаними особами надбавки або знижки до ціни. Зокрема, але не винятково, ураховуються знижки, пов’язані із сезонними та іншими коливаннями попиту споживачів на товари (роботи, послуги), втратою товарами якості або інших властивостей, закінченням (наближенням дати закінчення) строку зберігання (придатності, реалізації), збутом неліквідних або низьколіквідних товарів, маркетинговою політикою, у тому числі при просуванні товарів (робіт, послуг) на ринки, наданням зразків товарів з метою ознайомлення з ними споживачів.

Як бачимо, спектр знижок, які враховуються при визначенні звичайної ціни, досить різноманітний. Для обґрунтованості звичайних цін при наданні знижок на підприємстві видається наказ керівника, в якому зазначаються підстави для надання знижок, розмір знижки, перелік товарів, на які надаються знижки, період дії знижки.

Отже, за умови, що знижка надається всім покупцям (а не вибірково) за однакових умов продажу, а також при правильному документальному оформленні знижка вважається звичайною знижкою, а ціна з урахуванням такої знижки — звичайною ціною.

Крім того, те, що ціна з урахуванням знижки є звичайною, можна обґрунтувати за допомогою

п.п. 1.20.3 Закону про податок на прибуток, згідно з яким при продажу товарів (робіт, послуг) шляхом публічного оголошення звичайною визнається ціна, зазначена в публічному оголошенні. Визначення поняття «публічне оголошення» у чинному законодавстві відсутнє. Але ЦКУ містить визначення публічного договору, яке може бути використане для цілей п.п. 1.20.3 Закону про податок на прибуток. Відповідно до ст. 633 ЦКУ під публічним договором розуміється договір, в якому одна сторона бере на себе обов’язок здійснювати продаж товарів кожному, хто до неї звернеться. При цьому умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів. Отже, якщо в оголошенні, звернутому до всіх покупців, розміщеному, зокрема, на вітрині магазину, буде зазначено про продаж товарів зі знижкою, то продажна ціна товарів (тобто з урахуванням знижки) вважатиметься звичайною.

Оскільки знижка на пральну машину «BOSH»

у розмірі 10 % (300 грн.) надається всім покупцям, при відповідному документальному оформленні така знижка є звичайною, а ціна пральної машини у розмірі 2700 грн. — звичайною ціною. У зв’язку з тим, що працівникам такі ж пральні машини продаються за ціною 2400 грн., тобто зі знижкою 20 % (600 грн.), яка перевищує звичайний розмір знижки, сума знижки, що надається працівнику, а саме: різниця між звичайною ціною та ціною придбання товару працівником, підлягає оподаткуванню.

Слід зазначити, що дохід працівника у вигляді суми знижки, що перевищує звичайну, є

додат-ковим благом, що надається роботодавцем у негрошовій формі. Тому необхідно враховувати норми п. 3.4 Закону № 889 , згідно з якими при нарахуванні доходів у негрошовій формі об’єкт оподаткування визначається з урахуванням «натурального» коефіцієнта (з 01.01.2007 р. його розмір становить 1,176471).

Отже, база для нарахування податку з доходів фізичних осіб визначається шляхом множення суми знижки, розрахованої як різниця між звичайною ціною і ціною придбання товару працівником, на «натуральний» коефіцієнт.

Розрахуємо об’єкт оподаткування: (2700 грн. - 2400 грн.) х 1,176471 = 352,94 грн.

Сума податку з доходів фізичних осіб складає: 352,94 грн. х 15 % = 52,94 грн.

 

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума,
грн.

Кореспондуючі
рахунки

дебет

кредит

1

2

3

4

5

1

Відображено реалізацію пральної машини

2400,00

361

702

2

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

400,00

702

641/ПДВ

3

Донараховано податкові зобов’язання з ПДВ виходячи зі звичайної ціни

50,00

949

641/ПДВ

4

Списано собівартість пральної машини

1500,00

902

282

5

Нараховано дохід працівника у вигляді оподатковуваної знижки

352,94

377

685

6

Нараховано податок з доходів фізичних осіб

52,94

685

641/ПДФО

949

377

7

Проведено залік заборгованостей

300,00

685

377

 

У Податковому розрахунку за формою № 1 ДФ сума знижки, надана працівнику, відображається як додаткове благо з

ознакою доходу «09». У графах «3а» і «3» відображається сума доходу в розмірі 352,94 грн., у графах «4а» і «4» — сума податку з доходів фізичних осіб у розмірі 52,94 грн.

Внески до фондів соціального страхування на суму знижки, наданої працівнику при купівлі пральної машини, не нараховуються і з неї не утримуються, оскільки ця виплата не входить до фонду оплати праці.

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі