Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Єдиний податок та звичайні ціни

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Єдиний податок та звичайні ціни

 

Чи застосовується звичайна ціна при визначенні виручки від реалізації в юридичної особи — платника єдиного податку?

(м. Запоріжжя)

 

Ні, не застосовується. Нагадаємо, що відповідно до

п. 3 Указу № 727 ставка єдиного податку для юридичних осіб 6 % або 10 % застосовується до суми виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) без урахування акцизного збору. У свою чергу виручкою від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) вважається сума, фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) до каси за здійснені операції з продажу продукції (п. 1 Указу № 727).

Як бачимо, у визначенні об’єкта обкладення єдиним податком звичайні ціни участі не беруть. Не містить посилань на звичайні ціни і власне

Указ № 727. Більше того, немає вказівок на застосування звичайних цін для визначення бази обкладення єдиним податком (виручки від реалізації) ні в Порядку складання Розрахунку сплати єдиного податку суб’єктом малого підприємництва — юридичною особою, затвердженому наказом ДПАУ від 28.02.2003 р. № 98, ні в Порядку ведення Книги обліку доходів та витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, затвердженому наказом ДПАУ від 13.10.98 р. № 477, ні в інших нормативних документах ДПАУ, що регулюють діяльність юридичних осіб — спрощенців.

Щодо думки податківців, то роз’яснень із цього приводу нам знайти не вдалося. Щоправда, у «Віснику податкової служби України», 2007, № 10 опубліковано консультацію щодо необхідності визначення доходу фізособи — підприємця, який сплачує єдиний податок, за звичайними цінами в цілях відображення його у відповідній книзі обліку доходів. У своїй відповіді представник ДПАУ орієнтувався на визначення виручки від реалізації продукції (

п. 1 Указу № 727) без будь-якої згадки про звичайні ціни.

Антон Іванченко, економіст аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі