Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Обмеження звичайними цінами поширюються на операції з основними фондами та нематеріальними активами

Редакція ПБО
Стаття

Обмеження звичайними цінами поширюються на операції з основними фондами та нематеріальними активами

 

Пунктом 7.5 ст. 7 Закону № 334/94-ВР установлено, що до валового доходу платника податку включається прибуток від продажу (обміну, інших видів відчуження) основних фондів або нематеріальних активів, що підлягають амортизації, визначеної згідно зі ст. 8 цього Закону. Чи поширюються вимоги п.п. 7.4.3 п. 7.4 ст. 7 Закону № 334/94-ВР на операції з основними фондами та нематеріальними активами?

 

Згідно з підпунктами 7.4.1 та 7.4.2 п. 7.4 ст. 7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (у редак-ції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, зі змінами та доповненнями) дохід, отриманий платником податку від продажу товарів (робіт, послуг) пов’язаним особам, визначається виходячи з договірних цін, але не менших за звичайні ціни на такі товари (роботи, послуги), що діяли на дату такого продажу.

Витрати, понесені платником податку у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у пов’язаної особи, визначаються виходячи з договірних цін, але не більших за звичайні ціни, що діяли на дату такого придбання.

Крім того, положення підпунктів 7.4.1 та 7.4.2 вищезазначеного пункту поширюються також на операції з особами, які не є платниками податку, установленого ст. 10 Закону № 334/94-ВР, або сплачують податок на прибуток за іншими, ніж платник податку, ставками (п.п. 7.4.3 п. 7.4 ст. 7 Закону № 334/94-ВР).

З урахуванням викладеного, оскільки основ-ні фонди та нематеріальні активи є товаром в контексті норм пунктів 1.1 та 1.6 ст. 1 Закону № 334/94-ВР,

вимоги підпунктів 7.4.1 — 7.4.3 п. 7.4 ст. 7 поширюються на операції з продажу (обміну, інших видів відчуження) основних фондів та нематеріальних активів.

Відповідь підготовлено за сприяння:

Наталії ХОЦЯНІВСЬКОЇ,
директора Департаменту податку на прибуток та інших податків i зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

Раїси БОЛІЛОЇ, начальника відділу оподаткування фінансових установ, підприємств з іноземними інвестиціями

Опубліковано в журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 10

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі