Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Чи можуть працівники ДКРС брати участь у проведенні інвентаризацій

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Чи можуть працівники ДКРС брати участь у проведенні інвентаризацій

 

Чи мають право працівники органів ДКРС вимагати від керівників підконтрольних установ проведення інвентаризацій та брати в них участь?

 

Пунктом 4 ст. 10 Закону України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні» від 26.01.93 р. № 2939-XII

органам ДКРС усіх рівнів надано право вимагати від керівників підконтрольних установ, що ревізуються проведення інвентаризації основних фондів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів та розрахунків. У разі відмови в проведенні інвентаризації органи ДКРС мають право звернутися до суду щодо спонукання до проведення такої інвентаризації.

Про проведення інвентаризації в ході ревізії йдеться і в

п. 16 Порядку проведення інспектування державною контрольно-ревізійною службою, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20.04.2006 р. № 550. Зокрема, зазначається, що ревізія проводиться шляхом фактичної перевірки, яка передбачає контроль за наявністю грошових сум, цінних паперів, бланків суворої звітності, оборотних та необоротних активів, інших матеріальних та нематеріальних цінностей за допомогою проведення інвентаризації. При цьому посадові особи служби мають право вимагати від керівників підконтрольних установ проведення інвентаризації у присутності посадових осіб служби та за участі матеріально відповідальних осіб.

На практиці ревізори звертаються до керівника об’єкта контролю з метою:

 — прийняття внутрішнього розпорядчого документа про проведення інвентаризації;

 — визначення методів інвентаризації (суцільного або вибіркового);

 — визначення матеріально відповідальних осіб, у яких необхідно провести інвентаризацію;

 — визначення матеріальних цінностей, які необхідно перевірити.

Отже,

працівники органів ДКРС мають право вимагати від об’єктів, що ревізуються, проведення інвентаризації. Щодо безпосередньої участі ревізорів в інвентаризації, то такого права законодавство їм не надає. Працівники органу ДКРС мають право лише бути присутніми при проведенні інвентаризації.

У зв’язку з цим слід підкреслити, що

підписувати інвентаризаційні відомості можуть тільки члени інвентаризаційної комісії, куди працівники ДКРС не входять. Водночас у ході інвентаризації ревізор може дати оцінку стану справ щодо збереження та використання матеріальних цінностей.

Слід також звернути увагу, що працівник органу ДКРС може завізувати сторінки інвентаризаційних відомостей, щоб уникнути їх підроблення (підчисток та виправлень, заміни одних примірників іншими).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі