Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. В яких випадках можуть опечатати касу

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

В яких випадках можуть опечатати касу

 

Чи мають право працівники органів ДКРС у ході проведення ревізії опечатувати касу? Якщо мають, то в яких випадках і на який строк?

 

Право опечатувати каси, касові приміщення, склади та архіви надано органам ДКРС

Законом України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні» від 26.01.93 р. № 2939-XI. Таке право виникає тільки у визначених законом випадках.

Опечатування кас, касових приміщень, складів та архівів

(далі — опечатування) здійснюється після письмового звернення органу ДКРС до суду в разі відмови керівника установи, що ревізується, провести інвентаризацію основних фондів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів та розрахунків. Звернення до суду має за мету спонукати підконтрольний об’єкт усе-таки провести інвентаризацію.

Порядок опечатування органами державної контрольно-ревізійної служби кас, касових приміщень, складів та архівів

затверджено постановою КМУ від 26.07.2006 р. № 1028. Відповідно до пункту 3 цього Порядку безпосереднє опечатування здійснюється посадовою особою органу ДКРС у присутності не менше ніж двох понятих та представника об’єкта контролю.

Хто ж може бути понятими? Ними можуть бути будь-які дієздатні особи, зокрема, працівники об’єкта, що ревізується, і працівники органу конт-рольної служби, які не беруть участі в проведенні ревізії. Проте не можуть бути понятими: керівник установи, його заступники та особи, відповідальні за збереження основних фондів, ТМЦ, грошових коштів у касах, касових приміщеннях, на складах та в архівах, що підлягають опечатуванню.

Посадові особи органу ДКРС письмово інформують керівника установи про місце, дату і час проведення опечатування. При цьому керівник установи зобов’язаний забезпечити безперешкод-
ний доступ понятих до такого місця.

Факт опечатування оформляється протоколом у двох примірниках. Перший примірник протоколу долучається до матеріалів ревізії, другий — відсилається керівнику підконтрольного об’єкта листом з повідомленням про вручення. У разі нез’явлення до місця опечатування представника підконтрольного об’єкта опечатування може здійснюватися і без його присутності. У цьому випадку в протоколі здійснюється запис про це.

Звертаємо увагу:

опечатування здійснюється на строк до прийняття судом рішення про проведення інвентаризації, але не більше ніж на 24 години з моменту опечатування . У разі неприйняття судом рішення до закінчення зазначеного строку, приміщення може бути опечатано повторно (знову-таки до прийняття судом відповідного рішення).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі