Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Проведення зустрічних звірок у суб'єктів господарювання

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Проведення зустрічних звірок у суб’єктів господарювання

 

Чи мають право органи ДКРС проводити зустрічні звірки у суб’єктів підприємницької діяльності?

 

Відповідно до

пункту 12 статті 10 Закону України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні» від 26.01.93 р. № 2939-XII органам ДКРС надано право проводити у суб’єктів господарювання, які мали правові відносини з підконтрольними установами, зустрічні звірки. Зустрічні звірки проводяться з метою документального підтвердження виду, обсягів і якості операцій та розрахунків, що здійснювалися між суб’єктами господарювання та підконтрольними установами, для визначення реальності і повноти відображення таких операцій та розрахунків в обліку об’єктів, що ревізуються.

Відразу ж зазначимо, що

зустрічні звірки не є контрольними заходами органів ДКРС. Проводяться вони в разі виникнення необхідності на підставі направлення, виписаного керівником органу ДКРС.

Згідно з

пунктом 15 Порядку проведення інспектування державною контрольно-ревізійною службою, затвердженого постановою КМУ від 20.04.2006 р. № 550, на керівника суб’єкта господарювання покладаються обов’язки щодо забезпечення ревізорів робочими місцями, зв’язком, створення умов для зберігання документів, надання можливості користуватися комп’ютерною, розмножувальною технікою та надання інших послуг для виконання службових обов’язків.

За результатами звірки ревізорами складається довідка. Один примірник довідки вручається суб’єкту господарювання, а другий примірник — долучається до матеріалів ревізії.

У випадку якщо суб’єкт господарювання не допускає посадових осіб органів ДКРС до проведення зустрічної звірки, такими посадовими особами складається акт, в якому фіксується факт недопуску.

Отже,

органам ДКРС надано право проведення зустрічних звірок не тільки у підконтрольних установ, але і у суб’єктів підприємницької діяльності.

Ігор Омельченко,

начальник відділу КРУ у Харківській області

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі