Теми статей
Обрати теми

Про включення фізичною особою до податкового кредиту процентів за іпотечним кредитом

Редакція ПБО
Лист від 26.04.2007 р. № 8445/7/17-0717

Про включення фізичною особою до податкового кредиту процентів за іпотечним кредитом

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 26.04.2007 р. № 8445/7/17-0717

 

Державна податкова адміністрація України розглянула <...> лист <...> щодо включення до податкового кредиту сум процентів, сплачених за іпотечним кредитом, виданим в іноземній валюті, і в межах своєї компетенції повідомляє.

Підпунктом 5.2.1 пункту 5.2 статті 5 Закону України від 22.05.2003 р. № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон)

до складу податкового кредиту включаються фактично понесені витрати, підтверджені платником податків документально, а саме: фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, товарною накладною, іншими розрахунковими документами або договором, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та визначають суму таких витрат.

Згідно зі ст. 1054 Цивільного кодексу України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов’язується надати грошові кошти (кредит) позичальнику в розмірі та на умовах, установлених договором, а позичальник зобов’язується повернути кредит та сплатити проценти.

Статтями 509 та 533 Цивільного кодексу України встановлено, що грошове

зобов’язання має бути виражено та виконано в грошовій одиниці України — гривні.

До того ж законним платіжним засобом, обов’язковим до приймання за номінальною вартістю на всій території України, відповідно до ст. 192 Цивільного кодексу України є грошова одиниця України — гривня. Іноземна валюта може використовуватися в Україні у випадках і в порядку, установлених законом.

Щодо питань іпотечного кредитування

, то вони регулюються, зокрема, Законом України від 05.06.2003 р. № 898 «Про іпотеку». Згідно
з п. 6 Прикінцевих положень цього Закону Кабінет Міністрів України зобов’язаний привести свої нормативно-правові акти у відповідність до цього Закону. На виконання цього доручення постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.2004 р. № 1330 створено Державну іпотечну установу, до компетенції якої (її Наглядової ради) належить, зокрема, регулювання питань іпотечного кредитування. Рішенням правління Державної іпотечної установи від 12.09.2005 р. прийнято Вимоги до іпотечних кредитів (далі — Вимоги) і рішенням від 13.05.2006 р. № 35 прийнято Стандарти надання, рефінансування та обслуговування іпотечних житлових кредитів (далі — Стандарти).

Положення Стандартів та Вимог побудовані на загальних нормах законодавства, зокрема на наведених вище нормах Цивільного кодексу України.

Згідно з визначенням термінів, наведеним у Стандартах,

договір про іпотечний кредит — це договір, відповідно до якого Первинний кредитор зобов’язується надати Позичальнику грошові кошти з метою придбання або ремонту житлового приміщення під заставу цього житлового приміщення в розмірі та на умовах, передбачених договором про іпотечний кредит (форму якого відповідним чином погоджено відповідно до Стандартів Установи), а Позичальник зобов’язується повернути грошові кошти та сплатити проценти за користування ними.

Відповідно до п. 3.2 ст. 3 Вимог

надання іпотечних кредитів позичальникам — фізичним особам здійснюється первинним кредитором виключно в грошовій одиниці України — гривні. Погашення іпотечного кредиту та процентів за його користування здійснюється також виключно в грошовій одиниці України — гривні.

З урахуванням зазначеного,

якщо фінансовий кредит на придбання (будівництво) житла було отримано фізичною особою в банківській установі в іноземній валюті, то такий кредит не може розглядатися як іпотечний кредит, щодо якого згідно із законом передбачено реалізацію права платника податків на податковий кредит.*

* Матеріал фахівця див. на с. 38.

Прим. ред.

Заступник голови С. Лекарь

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі