Теми статей
Обрати теми

Облік вибуття основних фондів. Унесення ОФ до статутного фонду іншого підприємства

Редакція ПБО
Стаття

Облік вибуття основних фондів

 

Ігор Хмелевський, Марина Ковенко, економісти-аналітики Видавничого будинку «Фактор»

 

5. Унесення ОФ до статутного фонду іншого підприємства

Бухгалтерський облік

Відповідно до

п. 4 П(С)БО 2 активи, що утримуються підприємством з метою збільшення прибутку (процентів, дивідендів тощо), зростання вартості капіталу або інших вигод для інвестора, вважаються фінансовими інвестиціями. Фінансові інвестиції на період понад один рік, а також усі інвестиції, які не може бути вільно реалізовано в будь-який момент, розглядаються як довгострокові фінінвестиції (п. 17 П(С)БО 2).

Це означає, що в бухгалтерському обліку підприємства, яке передає основні засоби як внесок до статутного фонду іншого підприємства, така операція класифікується як

довгострокова фінансова інвестиція. Для узагальнення інформації про наявність та рух довгострокових інвестицій (вкладень) до статутних фондів інших підприємств призначено однойменний рахунок 14 «Довгострокові фінансові інвестиції».

Передача об’єктів основних засобів до статутного фонду іншого підприємства провадиться

за вартістю, погодженою засновниками (учасниками) та зафіксованою в установчому договорі. Ця вартість і вважатиметься справедливою вартістю переданих активів, за якою в цьому випадку визначається собівартість фінінвестиції. На практиці часто оціночна (справедлива) вартість таких активів не збігається з їх залишковою вартістю на момент передачі. Отже, виникає ситуація, коли вартість, за якою об’єкт оцінено учасниками, може не відповідати оцінці, за якою він значиться у сторони, що передає.

Якщо різниця між оціночною (справедливою) та залишковою вартістю переданих основних засобів додатна, то інвестор визнає дохід. Якщо зазначена різниця від’ємна, то вона підлягає включенню до складу витрат інвестора.

 

Податковий облік

Операція з унесення коштів або майна (зокрема, основних фондів) до статутного фонду юридичної особи в обмін на емітовані нею корпоративні права вважається

прямою інвестицією (п.п. 1.28.2 Закону про податок на прибуток).

Порядок податкового обліку ОФ, отриманих у вигляді внеску до статутного фонду, регулюється

п.п. 8.4.11 Закону про податок на прибуток. Так, операції з унесення основних фондів та нематеріальних активів до статутного фонду іншої особи віднесено до продажу таких основних фондів та нематеріальних активів. Це означає, що оподаткування зазначених операцій має відповідати загальним правилам реалізації основних фондів, що містяться в пп. 8.4.3 і 8.4.4 Закону про податок на прибуток (див. статтю «Продаж ОФ» на с. 36 сьогоднішнього номера).

Зауважимо, що

якщо внесення основних фондів відбувається до статутного фонду особи, яка в результаті здійснення такої господарської операції стає підконтрольною інвестору згідно з п. 1.26 Закону про податок на прибуток, тобто інвестор і емітент у розумінні цього Закону стають пов’язаними особами, то валовий дохід від такого продажу в податковому обліку інвестора визначається із застосуванням звичайних цін. Таку вимогу встановлено п. 7.4 Закону про податок на прибуток.

Щодо

податку на додану вартість зазначимо, що операції з передачі основних фондів до статутного фонду юридичної особи обкладаються ПДВ на загальних підставах. Також слід нагадати, що згідно з п. 4.2 Закону про ПДВ передача товарів (робіт, послуг) пов’язаній з продавцем особі або суб’єкту підприємницької діяльності, не зареєстрованому як платник ПДВ, провадиться виходячи з фактичної ціни операції, але не нижче звичайних цін. При цьому 20 % різниця між звичайною та фактичною (договірною, контрактною) ціною, яка у загальному випадку допускається абз. другим п. 4.1 цього Закону при продажу товарів (послуг), у цьому випадку незастосовна. Ураховуючи, що здебільшого внесок основними фондами здійснюється до статутного фонду новоствореного підприємства, яке ще не зареєстроване платником ПДВ, звичайні ціни доведеться використовувати навіть тоді, коли інвестор і емітент не стають зрештою пов’язаними особами.

Наведемо далі в табличній формі порядок відображення в бухгалтерському та податковому обліку операції з унесення основних фондів як внеску до статутного фонду юридичної особи.

 

Первинний
документ

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума,
грн.

Податковий облік, грн.

Дт

Кт

ВД

ВВ

1

2

3

4

5

6

7

Передача об’єкта основних фондів групи 1 до статутного фонду юрособи

Акт приймання-передачі

Відображено передачу будівлі за справедливою вартістю, погодженою засновниками, з одночасним визнанням фінансової інвестиції

14

742

300000

70000*

* Оскільки балансова вартість будівлі на кінець кварталу, в якому відбулася передача, дорівнює (за умовами прикладу) 180000 грн., що менше її справедливої вартості без ПДВ (300000 - 50000 = 250000 грн.), погодженої засновниками, то різниця 250000 - 180000 = 70000 грн. включається до валового доходу (п.п. 8.4.3 Закону про податок на прибуток). При цьому балансова вартість групи 1 зменшується на суму балансової вартості переданого об’єкта, тобто 180000 грн.

Бухгалтерська довідка

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ виходячи зі звичайної ціни об’єкта

742

641

50000*

* Згідно з п. 4.2 Закону про ПДВ податкові зобов’язання нараховано виходячи зі звичайної ціни об’єкта, яку прийнято рівною його справедливій вартості, погодженій засновниками (300000 грн.).

Бухгалтерська довідка

Списано на фінансовий результат дохід від передачі об’єкта

742

793

250000

Акт ф. № ОЗ-1

Списано суму нарахованого зносу щодо будівлі, що передається

131

103

23000

Акт ф. № ОЗ-1

Списано на витрати залишкову вартість будівлі

972

103

177000

Бухгалтерська довідка

Списано на фінансовий результат собівартість реалізованого об’єкта

793

972

177000

Передача об’єкта основних фондів групи 3 до статутного фонду юрособи

Акт приймання-передачі

Відображено передачу виробничого обладнання за справедливою вартістю, погодженою засновниками, з одночасним визнанням фінансової інвестиції

14

742

4200*

* Згідно з п.п. 8.4.4 Закону про податок на прибуток при виведенні з експлуатації ОФ груп 2, 3 і 4 у зв’язку з їх продажем балансова вартість відповідної групи зменшується на суму вартості продажу таких ОФ без ПДВ, яка в цьому випадку дорівнює 3500 грн.

Бухгалтерська довідка

Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ виходячи зі звичайної ціни обладнання, що передається

742

641

700*

* Згідно з п. 4.2 Закону про ПДВ податкові зобов’язання нараховано виходячи зі звичайної ціни виробничого обладнання, яку визначено за результатами незалежної оцінки в сумі 4200 грн. і прийнято засновниками як справедливу вартість такого обладнання.

Бухгалтерська довідка

Списано на фінансовий результат дохід від передачі обладнання до статутного фонду

742

793

3500

Акт ф. № ОЗ-1

Списано суму нарахованого зносу щодо виробничого обладнання, унесеного до статутного фонду іншого підприємства

131

104

2200

Акт ф. № ОЗ-1

Списано на витрати залишкову вартість виробничого обладнання

972

104

5100

Бухгалтерська довідка

Списано на фінансовий результат собівартість переданого обладнання

793

972

5100

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі