Теми статей
Обрати теми

Про обкладення ПДВ внесків до статутного фонду у вигляді права користування

Редакція ПБО
Лист від 16.04.2007 р. № 7584/7/16-1517-18

Про обкладення ПДВ внесків до статутного фонду у вигляді права користування

Лист Державної податкової адміністрації України від 16.04.2007 р.
№ 7584/7/16-1517-18

 

ДПАУ розглянула лист про нарахування ПДВ при здійсненні внесків до статутного фонду ТОВ комунальним підприємством у вигляді права користування нежитловими приміщеннями.

Порядок обкладення ПДВ операцій при формуванні статутного фонду підприємства до 31.03.2005 р. регламентувався першим абзацом п.п. 3.2.8 ст. 3 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон про ПДВ), відповідно до якого операції з передачі основних фондів як внеску до статутного фонду юридичної особи для формування його цілісного майнового комплексу в обмін на емітовані нею корпоративні права, у тому числі при ввезенні основних фондів на митну територію України (крім підакцизних товарів) або їх вивезенні за межі митної території України, не були об’єктом обкладення ПДВ.

Згідно із Законом України від 25.03.2005 р. № 2505-IV «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів» передбачено істотні зміни в обкладенні ПДВ, зокрема, зазначену норму п.п. 3.2.8 ст. 3 Закону про ПДВ скасовано.

Ураховуючи викладене, унесення до статутного фонду як основних фондів, так і інших предметів здійснюється з нарахуванням податку на додану вартість.

Абзацом третім п. 1.4 ст. 1 Закону про ПДВ установлено, що

поставка послуг — це будь-які операції цивільно-правового характеру з поставки послуг, надання права на користування або розпорядження товарами, у тому числі нематеріальними активами, а також з поставки будь-яких інших, ніж товари, об’єктів власності за компенсацію, а також операції з безоплатної поставки послуг. Продаж послуг (результатів робіт), зокрема, включає надання права на користування або розпорядження товарами в межах договорів оренди (лізингу), продаж, ліцензування чи інші способи передачі права на патент, авторське право, торговий знак, інші об’єкти права інтелектуальної, у тому числі промислової, власності.

Згідно з п.п. 3.1.1 ст. 3 Закону про ПДВ об’єктом обкладення ПДВ є операції платників податку з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України.

Ураховуючи викладене,

здійснення внесків до статутного фонду ТОВ у вигляді права користування нежитловими приміщеннями підпадає під визначення об’єкта обкладення ПДВ.

Щодо ставки податку, то відповідно до п. 6.1 ст. 6 Закону про ПДВ об’єкти оподаткування, визначені ст. 3 Закону, за винятком операцій, звільнених від оподаткування, і операцій, до яких застосовується нульова ставка згідно із Законом, оподатковуються

за ставкою 20 % .

Заступник голови Л. Боєнко



коментар редакції

Право користування до статутного фонду: з ПДВ

Висновок листа не викликає сумнівів. Дійсно, здійснення такого внеску до статутного фонду

підлягає обкладенню ПДВ як поставка послуг. Причому право користування, що вноситься, у податковому обліку не може розглядатися як нематеріальний актив, на чому свого часу наполягала ДПА в м. Києві (див. лист від 25.10.2005 р. № 978/10/31-106).

Варто також зауважити, що ДПАУ в листі, що коментується, абсолютно правильно зазначає про необхідність віднесення до оподатковуваних операцій (а отже, до поставки) операцій із внесення до статутного фонду не тільки основних фондів, але й

інших предметів. На наш погляд, такий самий підхід має застосовуватися і щодо податку на прибуток, незважаючи на існування п.п. 8.4.11 Закону про податок на прибуток, який «прирівнює» до продажу (купівлі) операцію із внесення (отримання) до статутного фонду лише основних фондів і нематеріальних активів.

Насправді, і для цілей податку на прибуток передачу (отримання) інших цінностей слід розглядати як їх продаж (купівлю). Інакше кажучи, сторона, яка одержує цінності, має право не тільки на податковий кредит з ПДВ, але й на

валові витрати
(з їх перерахунком за п. 5.9 Закону про прибуток). Шкода тільки, що валові витрати щодо ТМЦ, які одержуються, у цій ситуації ДПАУ визнавати поки відмовляється (див. лист від 19.12.2006 р. № 23881/7/15-0317 у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 103).

Не виключено, що податківці не визнають валових витрат і щодо права користування, яке одержується як внесок до статутного фонду. На наш погляд, право на такі валові витрати в одержувача є. За наявності встановленого строку користування валові витрати (як і валові доходи сторони, що передає) є сенс відображати за правилами, визначеними п.п. 7.9.6 Закону про податок на прибуток.

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі