Теми статей
Обрати теми

Щодо окремих питань працевлаштування інвалідів

Редакція ПБО
Лист від 08.05.2007 р. № 1/5-413

Щодо окремих питань працевлаштування інвалідів

Лист Фонду соціального захисту інвалідів України від 08.05.2007 р. № 1/5-413

 

Фонд соціального захисту інвалідів розглянув <...> лист <...> та в межах своєї компетенції дає відповіді на наступні питання.

 

До відділення Фонду звернувся роботодавець, чисельність працівників якого менша 8 осіб. Чи може відділення надати йому дотацію на створення спеціального робочого місця для інвалідів?

Пунктом третім Порядку надання дотації роботодавцю за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для інвалідів, зареєстрованих у державній службі зайнятості, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України «Про реалізацію статті 181 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» передбачено, що дотація надається роботодавцю за місцем його реєстрації як платника страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття. Якщо роботодавець має менше 8 осіб працівників, то Фонд

може надати йому дотацію на створення спеціального робочого місця для інваліда.

 

В п. 2 Порядку передбачено покриття витрат на створення спеціального робочого місця, але не передбачено, в якій формі роботодавець звітує перед відділенням про понесені витрати (рахунки, накладні...), і чи взагалі звітує?

Пунктом шостим Порядку надання дотації роботодавцю за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для інвалідів, зареєстрованих у державній службі зайнятості, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України «Про реалізацію статті 181 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», передбачено подання наступних документів, інформації роботодавцем для можливості отримання дотації для створення робочих місць для інвалідів:

1) інформації про наявність вільних робочих місць (вакантних посад) за формою 3-ПН або листа про його згоду на працевлаштування інваліда шляхом створення спеціального робочого місця;

2) довідки, підтвердженої центром зайнятості, про те, що протягом останніх шести місяців роботодавець не проводив реорганізацію або перепрофілювання підприємства, установи чи організації, скорочення чисельності (штату) інвалідів за професією (спеціальністю), на яку працевлаштовується інвалід;

3) письмової згоди роботодавця (на виданому центром зайнятості направленні на працевлаштування) на прийняття інваліда на спеціальне робоче місце. Зразок направлення затверджується Мінпраці;

4)

розрахунку розміру дотації на створення спеціального робочого місця;

5) рішення Комісії або регіональної комісії у разі розгляду питання про доцільність надання дотацій підприємствам та організаціям громадських організацій інвалідів.

Згідно з пунктом 13 Порядку надання дотації роботодавцю за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для інвалідів зареєстрованих у державній службі зайнятості, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України «Про реалізацію статті 181 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», Центр зайнятості щокварталу разом з територіальним відділення Фонду (в окремих випадках з Комісією або регіональною комісією) перевіряють протягом двох років відомості про виконання умов укладеного договору та використання дотації, які подає роботодавець, зокрема накладні, чеки, платіжні доручення та інші.

 

Чи обов’язковим є посилання в індивідуальній програмі реабілітації інваліда на потребу у створенні для нього спеціального робочого місця та вимоги до нього?

Пунктом другим Порядку надання дотації роботодавцю за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для інвалідів зареєстрованих у державній службі зайнятості, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України «Про реалізацію статті 181 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», зазначається, що спеціальне робоче місце для інваліда — окреме робоче місце або ділянка виробничої площі, які потребують здійснення додаткових заходів з організації праці особи з урахуванням її індивідуальних функціональних можливостей, обумовлених інвалідністю, шляхом пристосування основного і додаткового устаткування, технічного обладнання тощо.

Потреба у створенні інваліду, зареєстрованому в державній службі зайнятості як безробітний (далі — інвалід), спеціального робочого місця або ділянки виробничої площі та вимоги до них встановлюються індивідуальною програмою реабілітації.

Відповідно до пункту п’ятого Положення про індивідуальну програму реабілітації та адаптації інвалідів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 1992 р. № 83, яким передбачено, що

індивідуальна програма реабілітації має рекомендаційний характер. Інвалід може відмовитися від того чи іншого виду, форми й обсягу реабілітаційних заходів або від реалізації програми в цілому. За наявності згоди інваліда з індивідуальною програмою реабілітації він зобов’язується активно сприяти її реалізації.

 

Чи можна сподіватися на виділення коштів для надання дотацій протягом 2007 року?

У разі надпланових

надходжень від сплати підприємствами адміністративно-господарських санкцій зазначені кошти планується спрямувати на надання дотацій роботодавцям на створення спеціальних робочих місць для інвалідів, які зареєстровані в державній службі зайнятості.

Директор Е. Скібінський



коментар редакції

Фонд захисту інвалідів обіцяє дотації на створення спеціальних робочих місць

Лист, що коментується, опубліковано для роботодавців, стурбованих дотриманням нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, установленого Законом України від 21.03.91 р. № 875-ХІІ «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» (далі — Закон про захищеність), з метою привернути їх увагу до тієї обставини, що цей же Закон надає добросовісному роботодавцю можливість залучити дотаційні кошти, які виділяються з Фонду захисту інвалідів, для фінансування витрат на створення спеціального робочого місця для працевлаштування інваліда. У принципі, кошти надає Фонд — незважаючи на ухильний характер заключної відповіді цього листа. Формальним обмеженням у такому разі є те, що інвалід, для працевлаштування якого за кошти Фонду створюється спеціальне робоче місце, має бути зареєстрований у службі зайнятості як безробітний, а отже, його вік не повинен досягати пенсійного.

Для повноти картини в рубриці «Довідник бухгалтера» сьогоднішнього номера газети наведено два важливі документи, згадані в листі, що коментується, — це Порядок надання дотації роботодавцю за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для інвалідів, зареєстрованих у державній службі зайнятості, затверджений постановою КМУ від 27.12.2006 р. № 1836 (далі — Порядок надання дотації), та Положення про індивідуальну програму реабілітації інваліда, затверджене постановою КМУ від 23.05.2007 р. № 757 (далі — Положення про програму реабілітації). Зауважимо, що вже після виходу листа Фонду, що коментується, відповідне Положення про програму реабілітації було затверджено у зазначеній новій редакції, проте сентенції листа, що стосуються цього документа, так само справедливі.

Єдина суперечність полягає в тому, що пункт 4 Порядку надання дотації забороняє надавати її роботодавцям, не зареєстрованим у Фонді, тоді як власне Порядок реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 13), як зазначено в пункті 1 цього документа: визначає процедуру реєстрації роботодавців, у яких за основним місцем роботи працює вісім і більше чоловік. Здається, тут не місце формалізму, і Фонд піде назустріч підприємству, яке готове з власної ініціативи «перевиконати» норматив з працевлаштування інвалідів і зареєструє його, навіть якщо показник кількості основних штатних працівників на такому підприємстві не досягає 8.

Олександр Голенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі