Теми статей
Обрати теми

Щодо права на допомогу по тимчасовій непрацездатності громадян Росії та Польщі

Редакція ПБО
Лист від 20.03.2007 р. № 01-14-550

Щодо права на допомогу по тимчасовій непрацездатності громадян Росії та Польщі

Лист виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 20.03.2007 р. № 01-14-550

 

Розглянувши <...> звернення, повідомляємо, що відповідно до п. 1 ст. 4 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III, право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, мають застраховані громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні. Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи і час випробування та день звільнення).

Отже,

іноземці, які працюють на території України на умовах трудового договору, є застрахованими особами в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням і мають право на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності, якщо інше не передбачено міжнародними договорами.

Що стосується врахування страхового стажу, набутого у Російській Федерації та Республіці Польща

, то згідно з абз. 2 та 3 ст. 6 Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про трудову діяльність і соціальний захист громадян України і Росії, які працюють за межами кордонів своїх країн від 14.01.93 р., трудовий стаж, включаючи стаж, який обчислюється у пільговому порядку, і стаж роботи за спеціальністю, набутий у зв’язку з трудовою діяльністю на територіях обох Сторін, взаємно визнається Сторонами. Обчислення стажу здійснюється згідно з законодавством Сторони, на території якої відбувалась трудова діяльність. Угодою між Урядом України та Урядом Республіки Польща про взаємне працевлаштування працівників від 16.02.94 р. подібне не передбачено.

Отже,

при наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності до страхового стажу, набутого громадянами Російської Федерації на території України, зараховується стаж, набутий ними в Росії. Громадянам Республіки Польща, які працюють в Україні, страховий стаж, набутий ними в Польщі, не зараховується.

Заступник директора
С. Буринський



коментар редакції

Страховий стаж іноземця: як рахувати

У цьому листі зазначається про порядок визначення страхового стажу для здійснення страхових виплат з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності іноземцям, які працюють на території України. Зокрема, йдеться про громадян Росії та Польщі.

Згідно із Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III право на виплати з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності мають застраховані громадяни України,

іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні. Це право виникає в момент настання страхового випадку в період роботи.

Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та допомоги по тимчасовій непрацездатності здійснюється залежно від страхового стажу (60 %, 80 %, 100 % середнього заробітку).

Між Росією та Україною підписано Угоду про трудову діяльність і соціальний захист громадян України та Росії, які працюють за межами кордонів своїх країн від 14.01.93 р. Відповідно до цієї Угоди трудовий стаж, включаючи стаж, що обчислюється в пільговому порядку, та стаж роботи за спеціальністю, набутий у зв’язку з трудовою діяльністю на території обох країн, взаємно визнається і Росією, і Україною. Обчислення стажу здійснюється згідно із законодавством тієї країни, на території якої здійснювалася трудова діяльність.

Виходячи з цього,

у разі оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, а також виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності до страхового стажу працюючого іноземця, у цьому випадку росіянина, включається стаж, набутий ним в Росії.

Щодо громадян Польщі, які працюють в Україні, то для них стаж, набутий в Польщі, не зараховується до страхового стажу в Україні для цілей оплати періоду тимчасової непрацездатності. Це пов’язано з тим, що в Угоді про взаємне працевлаштування працівників від 16.02.94 р. немає такого положення між Україною та Польщею, як між Росією та Україною.

Тетяна Онищенк

о
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі