Теми статей
Обрати теми

Аналіз помилок. При виплаті дивідендів помилково перераховано авансовий внесок з податку на прибуток

Редакція ПБО
Стаття

При виплаті дивідендів помилково перераховано авансовий внесок з податку на прибуток

 

Ситуація

Товариство з обмеженою відповідальністю за підсумками 2005 року в першому кварталі 2006 року* виплатило дивіденди у вигляді корпоративних прав. При цьому така виплата не змінила пропорції учасників у статутному фонді. Разом з тим було нараховано та сплачено до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток у сумі 7000 грн.

* Діяльність підприємства була прибутковою.

Цю суму відображено в рядку

13 «Зменшення нарахованої суми податку» і в рядку 20 «Авансові внески, нараховані на суму дивідендів і прирівняних до них платежів» декларації за рік. Помилку виявлено в червні 2007 року.

 

Порушення

Порушено

п.п. 7.8.5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), відповідно до якого авансовий внесок не справляється в разі виплати дивідендів у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих (випущених) підприємством, яке нараховує дивіденди, за умови, що така виплата жодним чином не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів у статутному фонді підприємства емітента.

 

Аналіз ситуації

Чинним законодавством передбачено нарахування та сплату авансового внеску з податку на прибуток у випадку, якщо емітент корпоративних прав приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (

п.п. 7.8.2 Закону про податок на прибуток). Винятком з цього правила є виплата дивідендів у вигляді часток підприємства, що нараховує дивіденди, за умови, що така виплата не змінює пропорцій участі акціонерів у статутному фонді (п.п. 7.8.5 Закону про податок на прибуток). У розумінні Закону про податок на прибуток корпоративне право — це право власності на статутний фонд (капітал) юридичної особи або його частину (пай) (п. 1.8 Закону про податок на прибуток).

Оскільки підприємство відобразило суму авансового внеску в рядку

13 декларації з податку на прибуток, то це спричинило заниження суми податкового зобов’язання на 7000 грн., відображеного за рядком 14. Те, що завищення суми авансового внеску може призвести до заниження суми податкового зобов’язання, зазначено в консультації, опублікованій у Віснику податкової служби України», 2007, № 10, с. 39.

Зверніть увагу, що фактична сплата такої суми у вигляді дивідендного податку

не рятує від штрафу, оскільки в цій ситуації вона має статус переплати. Такого висновку доходимо на підставі п.п. 6.1.10 Інструкції про порядок застосування і стягнення сум штрафних (фінансових) санкцій органами державної податкової служби, затвердженої наказом Державної податкової адміністрації від 17.03.2001 р. № 110.

Отже, допущена помилка загрожує підприємству серйозними штрафними санкціями від перевіряючих, якщо не вжити заходів щодо її самостійного виправлення.

 

Виправлення помилки

Незважаючи на те що в

пп. 5.1, 17.2 Закону № 2181 передбачено можливість виправлення самостійно допущених помилок двома способами: у поточній декларації або за допомогою уточнюючого розрахунку (далі — УР), для виправлення помилок, допущених при заповненні рядка 13 (заповнюється на підставі Таблиці 1 додатка К6), а також рядка 20 декларації з податку на прибуток потрібно використовувати другий спосіб. Це пояснюється тим, що в УР для таких цілей передбачено рядки 6 і 9, а в декларації для виправлення дивідендних помилок жодних рядків не передбачено.

Уточнюючий розрахунок до декларації з податку на прибуток за І квартал 2006 року необхідно заповнити так:

 

Фрагмент заповнення уточнюючого розрахунку до декларації з податку на прибуток за І квартал 2006 р.

Показники

Код рядка

Загальна сума

1

2

3

 

 

 

Сума помилки, допущеної при зменшенні податкових зобов’язань, у тому числі за кодами рядків декларації, у якій було допущено помилки*:

6

-7000

код

13

 

 

 

 

 

 

 

сума (±)

-7000

 

 

 

 

 

 

 

Сума недоплати (+) або переплати (-), нарахованої у зв’язку з виправленням помилки р. 4 х р. 5 - р. 6  або р. 7.2 - р. 7.1

7

7000

Сума податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.1

33000

Сума виправленого (вірного) податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.2

40000

Сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки** р. 7 х 0,05

8

350

Помилки, допущені при заповненні рядків 19 — 23 декларації

9

код

19

19.1К7

19.2

19.3

20

21

22

23К4

сума (±)

 

 

 

 

-7000

 

 

 

 

Незважаючи на те що в рядку

7 УР значиться недоплата з податку на прибуток у розмірі 7000 грн., сплачувати її не потрібно, адже на ту саму суму за рядком 9 зменшується авансовий внесок, зазначений у рядку 20 декларації з податку на прибуток. А от щодо штрафу, то сплатити його доведеться, і зробити це потрібно до подання УР до податкового органу, інакше така недоплата розглядатиметься як податковий борг.

Матеріал підготувала економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Марина КОВЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі