Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Забезпечення працівників спецхарчуванням

Редакція ПБО
Стаття

Забезпечення працівників спецхарчуванням

 

Чи застосовується п. 4.2 ст. 4 Закону № 168/97-ВР* при здійсненні операцій із забезпечення працівників підприємства молоком (спецхарчуванням) за нормами, передбаченими законодавством, та відповідно до переліку робочих місць, затверджених атестаційною комісією?

 

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР. — Прим. ред.

Безоплатну видачу працівникам за встановленими нормами молока або інших рівноцінних харчових продуктів на роботах зі шкідливими умовами праці передбачено

ст. 166 КЗпП, а саме: на роботах з особливо шкідливими умовами праці лікувально-профілактичне харчування надається безоплатно за встановленими нормами.

Крім того, право працівників на пільги й компенсації за важкі та шкідливі умови праці передбачено

ст. 7 Закону № 2694-XII**. Зокрема, працівники, зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, безоплатно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, мають право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі та інші пільги й компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством.

*

* Закон України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII. — Прим. ред.

У разі роз’їзного характеру роботи працівникові виплачується грошова компенсація на придбання лікувально-профілактичного харчування, молока або рівноцінних йому харчових продуктів на умовах, передбачених колективним договором.

Роботодавець може за свої кошти додатково встановлювати за колективним договором (угодою, трудовим договором) працівникові пільги й компенсації, не передбачені законодавством.

Порядок безоплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів робочим та службовцям, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, затверджено

постановою № 731/П-13.

Щодо ПДВ, то згідно з

п.п. 3.1.1 п. 3.1 ст. 3 Закону № 168/97-ВР об’єктом оподаткування ПДВ є операції з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України. Визначення термінів «поставка товарів» та «поставка послуг» наведено у п. 1.4 ст. 1 Закону № 168/97-ВР.

Отже, операція з надання певним категоріям працівників з важкими та шкідливими умовами праці лікувально-профілактичного харчування, зокрема молока, є фактично

операцією з поставки молока працівникам за рахунок коштів підприємства (безоплатна передача), а тому ПДВ при здійсненні цієї операції нараховується в порядку, визначеному п. 4.2 ст. 4 Закону № 168/97-ВР.

При цьому, ураховуючи, що витрати на забезпечення працівників спецхарчуванням є необхідними витратами платника для здійснення його власної господарської діяльності,

платник має право на включення до складу податкового кредиту суми ПДВ, нарахованої (сплаченої) при придбанні молока, якщо таким платником здійснюються оподатковувані операції***.

*** Аналогічну відповідь фахівців ДПАУ див. у рубриці «Думка фахівців офіційних органів» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 57. Як бачимо, податківці непохитні у своєму висновку про необхідність нарахування ПДВ при видачі молока працівникам. —

Прим. ред.

Відповідь підготовлено за сприяння:

Анатолія БОГДАНА, директора Департаменту податку на додану вартість ДПА України,

Юрія ЛАПШИНА, заступника директора Департаменту, та

Ганни БІЛОЦЕРКІВСЬКОЇ, заступника директора Департаменту — начальника відділу методології

(«Вісник податкової служби України», 2007, № 16)

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі