Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Хто несе відповідальність за перевищення 10-тисячної межі при готівкових розрахунках

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Хто несе відповідальність за перевищення 10-тисячної межі при готівкових розрахунках

 

Якщо до каси юридичної особи іншою юридичною чи фізичною особою (приватним підприємцем) внесено суму понад 10000 грн., то хто в цьому випадку несе відповідальність за перевищення граничної суми готівкового розрахунку?

(м. Харків)

 

Насамперед зауважимо, що

відповідальність за перевищення граничної суми готівкових розрахунків чинним законодавством покладено на платника цієї готівки, а не на підприємство, що її прийняло. Пояснюється це так.

Готівкові розрахунки

, що здійснюються підприємством, регламентуються Положенням про ведення касових операцій в національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення № 637). Так, згідно з п. 2.3 цього Положення гранична сума готівкових розрахунків одного підприємства (підприємця) з іншим підприємством (підприємцем) протягом одного дня за одним чи декількома платіжними документами не може перевищувати визначену величину, яка на сьогодні становить 10000 грн. Про це, у свою чергу, зазначено в постанові Національного банку України «Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку» від 09.02.2005 р. № 32.

Якщо наведена вище норма порушується, то згідно з

п. 2.3 Положення № 637 сума коштів, що перевищує 10000 грн., додається до фактичних залишків у касі платника готівки на кінець дня одноразово в день здійснення цієї операції. Далі порівнюється отримана розрахункова сума із затвердженим лімітом каси, і в разі його перевищення до такого платника застосовується штраф у двократному розмірі сум виявленої понадлімітної готівки за кожний день (ст. 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95).

Зауважимо, що відповідно до

п. 2.7 Положення № 637 ліміт каси не встановлюється для фізичних осіб — підприємців, отже, і міра відповідальності за перевищення граничної суми готівкових розрахунків щодо них не застосовується.

Катерина Білоус, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі