Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Придбання товару в підприємця для перепродажу не позбавляє його статусу роздрібного торговця

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Придбання товару в підприємця для перепродажу не позбавляє його статусу роздрібного торговця

 

Якщо в підприємця у Свідоцтві про сплату єдиного податку як вид діяльності зазначено «роздрібну торгівлю», то чи не вважатиметься продаж товару підприємству за безготівковим розрахунком оптовою торгівлею? Чи не спричинить така операція необхідності підприємству-покупцю утримувати ПДФО з таких доходів підприємця?

(м. Одеса)

Найімовірніше, запитання, поставлене читачем, пов’язане зі

спробами податкових органів нав’язати утримання ПДФО з доходів підприємця, не зазначених у свідоцтві про сплату єдиного податку. Проте на користь того, що операції з придбання товарів юридичною особою у фізичної особи — підприємця підпадають під вид діяльності «роздрібна торгівля», зазначений у свідоцтві, свідчать такі факти.

Продаж товару

юридичній особі на умовах публічного договору роздрібної купівлі-продажу (на стандартних умовах продажу всім роздрібним покупцям) не може вважатися операцією оптової торгівлі навіть, якщо такий товар буде перепродано або використано в діяльності підприємства згодом. Обґрунтуванням цього є визначення і суть договору роздрібної купівлі-продажу в Цивільному кодексі України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ). Згідно зі ст. 698 ЦКУ продавець, який здійснює підприємницьку діяльність з продажу товару, зобов’язується передати покупцю товар, що звичайно призначається для особистого, домашнього або іншого використання, не пов’язаного з підприємницькою діяльністю, а покупець зобов’язується прийняти товар і оплатити його. Отже, законодавцем допускається можливість роздрібної купівлі товару для будь-яких цілей, у тому числі і для використання, пов’язаного з підприємницькою діяльністю.

Якщо звернутися до

Національного стандарту України «Роздрібна і оптова торгівля. Терміни та визначення понять», затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 08.06.2004 р. № 130 (далі — ДСТУ 4303:2004), там наведено визначення оптової торгівлі як виду економічної діяльності у сфері товарообігу, що охоплює купівлю-продаж товарів за договорами поставки партіями для подальшого їх продажу кінцевому споживачу через роздрібну торгівлю або для виробничого споживання та надання пов’язаних з цим послуг. Зауважимо, що оптова торгівля має жорстку прив’язку до договорів поставки, і якщо покупця та продавця не зв’язує такий договір, то з позиції Держспоживстандарту оптового статусу такий продаж не матиме (докладніше ці аспекти розглянуто в статті «Юридична особа може бути роздрібним покупцем» // «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 21).

Отже, ця операція

не виходить за межі виду діяльності, зазначеного у Свідоцтві про сплату єдиного податку, на підставі визначення та суті договору роздрібної купівлі-продажу, наведеного в ЦКУ, а також формальної невідповідності такої операції визначенню оптової торгівлі згідно з ДСТУ 4303:2004. Тому ПДФО з такої фізичної особи — підприємця підприємство утримувати не повинно (звичайно, за наявності у нього відповідних документів: Свідоцтва про реєстрацію підприємницької діяльності, Свідоцтва про сплату єдиного податку, платіжних документів про сплату єдиного податку).

Сергій Кирилов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі