Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Якщо підприємство придбаває у підприємця товари

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо підприємство придбаває у підприємця товари

 

Підприємство придбаває товари для провадження власної діяльності у фізичних осіб — підприємців (перебувають як на загальній, так і на спрощеній системі оподаткування). Які документи, що дають підстави підприємству не утримувати з цих підприємців ПДФО, вони повинні надати?

(м. Одеса)

 

Спочатку слід зауважити, що згідно з

п.п. 9.12.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) оподаткування доходів, отриманих фізичною особою від продажу нею товарів (надання послуг, виконання робіт) у межах її підприємницької діяльності без створення юридичної особи здійснюється за правилами, установленими спеціальним законодавством з цих питань. До такого спеціального законодавства належить Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 28.06.99 р. № 746/99 (далі — Указ № 746), який регламентує спрощену систему оподаткування, і розділ IV Декрету Кабінету Міністрів «Про прибутковий податок з громадян» від 26.12.92 р. № 13-92 (далі — Декрет № 13-92), який установлює правила загальної системи оподаткування.

Разом з тим ні в

Указі № 746, ні в Декреті № 13-92, ні в Законі про податок з доходів не зазначено, як фізична особа — підприємець має надавати підтвердження податковому агенту, що вона перебуває на тій чи іншій системі оподаткування та сплачує той чи інший податок, а також те, що дохід, який вона одержує, пов’язаний безпосередньо з підприємницькою діяльністю.

Роз’яснення податківців з цього питання міститься в

листі ДПАУ від 13.03.2006 р. № 2241/6/17-0716 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 41). У ньому йдеться про те, що в разі виникнення в підприємства господарських відносин з фізичними особами — підприємцями воно має вимагати копії Свідоцтва про реєстрацію підприємницької діяльності, Свідоцтва про сплату єдиного податку, платіжних документів про сплату єдиного податку чи авансових платежів податку з доходів фізичних осіб з метою уникнення подвійного оподаткування доходів цих осіб. Отже, ці документи будуть підставою для неутримання ПДФО у джерела виплати доходів, а також служитимуть підтвердженням правильності дій підприємства при проведенні перевірок податковими органами.

Зауважимо, що фізична особа — підприємець

може, а не зобов’язана надавати зазначені вище копії документів. Якщо ж копії документів не надано, то, на нашу думку, достатньо зазначити в договорі реквізити відповідних документів та/або вказати такі реквізити в розрахункових документах, якими оформляється перерахування коштів такому підприємцю.

Катерина Білоус, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі