Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Амортизація основних фондів, унесених до статутного фонду

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Амортизація основних фондів, унесених до статутного фонду

 

Чи нараховується в податковому обліку амортизація на устаткування, що внесено до статутного фонду?

(м. Харків)

 

Спершу слід зауважити, що внесення основних фондів до статутного фонду в обмін на емітовані корпоративні права згідно з

п.п. 1.28.2 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) вважається прямою інвестицією. При цьому вартість таких ОФ не збільшуватиме валовий дохід платника податку, який їх отримав (п.п. 4.2.5 Закону про податок на прибуток).

Щодо

амортизації, то згідно з п.п. 8.1.1 Закону про податок на прибуток вона визначається як поступове віднесення витрат на придбання основних фондів та нематеріальних активів, їх виготовлення або поліпшення, на зменшення скоригованого прибутку платника податку в межах норм амортизаційних відрахувань. Разом з тим п.п. 8.4.11 цього ж Закону зазначає, що для цілей амортизації внесення основних фондів до статутного фонду прирівнюється до їх продажу, а отримання — до придбання з подальшим включенням їх до складу відповідних груп ОФ.

Отже, унесені до статутного фонду ОФ

збільшують балансову вартість відповідних груп на суму вартості їх придбання з урахуванням транспортних та страхових платежів, а також інших витрат, понесених у зв’язку з таким придбанням (п.п. 8.4.1 Закону про податок на прибуток), та підлягають подальшій амортизації. Підтвердження цього міститься в листах ДПАУ від 23.06.2004 р. № 11575/7/15-1117 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 58), від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 83). На нашу думку, вартістю придбання в цьому випадку слід вважати погоджену засновниками грошову оцінку основних фондів, яка зазначається в установчих документах.

Катерина Білоус, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі