Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Граничний розмір розрахункових операцій для застосування РК та КОРО

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Граничний розмір розрахункових операцій для застосування РК та КОРО

 

Наше підприємство здійснює торговельні операції за допомогою пересувної торговельної мережі із застосуванням КОРО та РК, а також операції з реалізації продукції власного виробництва із застосуванням прибуткових касових ордерів та займається роздрібною торгівлею через магазин із застосуванням РРО. Які операції нам необхідно враховувати для розрахунку граничного розміру в 200 тис. грн., що дає право на здійснення розрахунків із застосуванням РК та КОРО і без застосування РРО відповідно до ст. 10 Закону про РРО?

(м. Чернігів)

 

Відповідно до

ст. 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО) на КМУ покладено обов’язок з установлення переліку форм та умов здійснення діяльності без застосування РРО із застосуванням розрахункових книжок (РК) та книг обліку розрахункових операцій (КОРО), а також граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій, при перевищенні якого застосування РРО є обов’язковим.

Цей перелік та граничний розмір установлено

постановою КМУ «Про забезпечення реалізації статті 10 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 23.08.2000 р. № 1336 (далі — Постанова № 1336).

На сьогодні

п. 2 зазначеної постанови перелік форм та умов здійснення діяльності без застосування РРО з оформленням РК та КОРО розділено на 3 групи:

1) діяльність, у межах якої встановлено ліміт здійснення розрахункових операцій у розмірі

200 тис. грн. на одного суб’єкта господарської діяльності;

2) діяльність, для якої ліміт здійснення розрахункових операцій установлено в розмірі

75 тис. грн. на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів (надання послуг);

3) діяльність, для здійснення якої граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій не встановлюється.

Виходячи із запитання, що розглядається, підприємство здійснює діяльність, зазначену в

п. 2 Переліку окремих форм та умов здійснення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг , затвердженого Постановою № 1336. Цей вид діяльності належить до першої групи, тобто потрапляє під 200-тисячне обмеження. Тут слід звернути увагу, що 200-тисячний ліміт розраховується на одного суб’єкта господарювання в цілому, при цьому Постанова № 1336 не уточнює, розрахунки за якими операціями беруть участь у визначенні ліміту.

На жаль, саме формулювання

п. 2 Постанови № 1336, яким установлено обмеження, допускає неоднозначне його прочитання. Відсутні також і роз’яснення з цього питання. На нашу думку, тут можна говорити про порівняння з 200-тисячним лімітом тільки розрахункових операцій у межах форм та умов, установлених у переліку. На підтвердження такої позиції можна навести листи ДПАУ від 21.12.2004 р. № 11583/6/232119 та Держпідприємництва від 26.09.2002 р. № 5-222/5192*.

* Щоправда, турбує факт, що предметом відповіді або роз’яснення було трохи інше запитання, яке не стосувалося порядку розрахунку 200-тисячного обмеження.

Прим. ред.

Зокрема, податківці у своєму листі зазначили, що «

граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій… поширюється не на всіх суб’єктів підприємницької діяльності, а тільки на форми та умови проведення діяльності, визначені в Переліку». У свою чергу Держпідприємництва також зазначив: «якщо при здійсненні діяльності, передбаченої в Переліку, річний розмір обсягу розрахункових операцій з продажу товарів (надання послуг) з урахуванням усіх підрозділів перевищує 200 тис. грн., то застосування реєстраторів розрахункових операцій є обов’язковим».

Стосовно ситуації, що розглядається, це означає, що

для здійснення торговельних операцій за допомогою пересувної торговельної мережі із застосуванням РК та КОРО і без застосування РРО, підприємству необхідно, щоб обсяг розрахунків у межах таких операцій не перевищив 200 тис. грн.

Антон Іванченко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі