Теми статей
Обрати теми

Щодо виконання нотаріусами обов’язків податкового агента

Редакція ПБО
Лист від 19.02.2007 р. № 3200/7/17-0116

Щодо виконання нотаріусами обов’язків податкового агента

Лист Державної податкової адміністрації України від 19.02.2007 р. № 3200/7/17-0116

 

Враховуючи зміни у податковому законодавстві та у зв’язку з набуттям з 1 січня 2007 року чинності Законом України від 19.01.2006 р. № 3378-IV «Про внесення змін до Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» щодо оподаткування спадщини», Державна податкова адміністрація України вважає за необхідне надати роз’яснення деяких питань щодо виконання нотаріусами обов’язків податкового агента.

 

Щодо сплати податку до бюджету

Згідно з пунктом 11.3 статті 11 та пунктом 12.5 статті 12 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон) нотаріус є податковим агентом при здійсненні фізичними особами операцій, пов’язаних з купівлею-продажем і міною об’єктів нерухомого, рухомого майна (у разі нотаріального посвідчення угоди), а також у разі нарахування та виплати доходів своїм найманим працівникам.

Сума податку з доходу від продажу як нерухомого, так і рухомого майна самостійно сплачується платником податку — продавцем до нотаріального посвідчення угоди купівлі-продажу через установи банків у сумі, визначеній ним самостійно, згідно вимог чинного законодавства.

Оскільки відповідальність за сплату податку несе платник податку і функції стосовно нарахування, утримання та перерахування податку до бюджету фактично виконуються громадянами, котрі отримують доходи від операцій з майном, нотаріуси виконують функції податкових агентів в частині контролю повноти сплати податку до бюджету перед посвідченням договорів та забезпечують надання відповідної інформації податковому органу.

Копії платіжних документів про перерахування податку додаються до примірників посвідчених договорів. Оригінал квитанції «погашається» нотаріусом шляхом проставлення на ній відбитку своєї печатки та підпису.

У реєстрі для реєстрації нотаріальних дій вказується сума перерахованого податку, дата та номер платіжного документа.

Податок з доходів фізичних осіб сплачується до місцевого бюджету за місцем розташування державної нотаріальної контори (робочого місця приватного нотаріуса).

У зв’язку з тим, що нотаріус як податковий агент є відповідальним за перевірку сплати відповідної суми податку до бюджету та надання у встановленому порядку інформації до податкового органу, державна податкова інспекція за місцем знаходження державної нотаріальної контори чи місця розташування робочого місця приватного нотаріуса зобов’язана повідомити нотаріусів про відкриття рахунку для сплати податку та його реквізити.

 

Щодо оціночної вартості нерухомого майна, яке продається (обмінюється)

Згідно підпункту 11.2.3 пункту 11.2 статті 11 Закону дохід платника податку від продажу об’єкта нерухомості визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого нерухомого майна, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до законодавства.

До визначення органу, уповноваженого здійснювати таку оцінку, при нарахуванні податку слід виходити з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче вартості такого майна, яка міститься у довідках, які видаються бюро технічної інвентаризації. Оцінка ґрунтується на засадах національних стандартів оцінки майна та відповідно до вимог нормативно-правових актів з оцінки майна.

Грошова оцінка земельної ділянки проводиться Державним комітетом України по земельних ресурсах (стаття 23 Закону України від 03.07.92 р. «Про плату за землю» (із змінами і доповненнями)).

 

Щодо оціночної вартості рухомого майна, яке відчужується

Оподаткування операцій з продажу або міни об’єкта рухомого майна здійснюється виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче оціночної вартості об’єкта рухомого майна, визначеної в порядку, передбаченому Законом України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

 

Щодо надання податковими агентами податкової звітності

Нотаріуси, які відповідно до Закону мають статус податкового агента, зобов’язані надавати у строки, встановлені Законом для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також сум нарахованого (сплаченого) податку податковому органу за місцем розташування державної нотаріальної контори, робочого місця приватного нотаріуса. Форма звітності, а також порядок її заповнення врегульовані наказом Державної податкової адміністрації України від 29.09.2003 р. № 451 «Про затвердження форми податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (ф. № 1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 22.10.2003 р. за № 960/8281.

Заступник голови С. Лекарь



коментар редакції

Керівництво для нотаріусів при виконанні функцій податкових агентів

У листі, що коментується, ДПАУ в черговий раз роз’яснює нотаріусам, як слід виконувати роль податкових агентів при оподаткуванні операцій з продажу (обміну) нерухомого та рухомого майна.

Так, ДПАУ звертає увагу, що нарахування, утримання та перерахування податку з доходів до бюджету фактично здійснюють громадяни до нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу рухомого чи нерухомого майна. Нотаріуси виконують функції податкових агентів лише в частині

контролю повноти сплати податку до бюджету, а також забезпечують подання відповідної інформації до податкового органу.

При цьому механізм контролю, на думку податківців, виглядає так:

1. Копії платіжних документів про перерахування сум податку додаються до примірників посвідчених договорів.

2. Оригінал квитанції «погашається» нотаріусом шляхом проставляння на ній відбитку своєї печатки та підпису.

3. У реєстрі для реєстрації нотаріальних дій зазначається сума перерахованого податку, дата та номер платіжного документа.

Податок з доходів має бути сплачено

до місцевого бюджету за місцем розміщення державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса, в яких посвідчується договір купівлі-продажу (міни). ДПАУ вже звертала на це увагу в листі від 19.01.2007 р. № 783/7/17-0117 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 16). При цьому податкова інспекція за місцем знаходження нотаріуса має повідомити його про реквізити відкритого для сплати податку рахунка.

ДПАУ також повідомляє, що для визначення доходу фізичної особи при продажу (обміні) об’єктів рухомого та нерухомого майна використовується ціна, визначена договором купівлі-продажу, але

не нижче оціночної вартості такого майна. На думку податківців, при визначенні оціночної вартості слід орієнтуватися:

— щодо нерухомого майна — на вартість, зазначену в довідках

бюро технічної інвентаризації;

— щодо землі — на оцінку, виконану Державним комітетом України із земельних ресурсів;

— щодо рухомого майна — на оціночну вартість об’єкта, визначену професійним оцінювачем відповідно до Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.2001 р. № 2658-III.

Проте зауважимо, що Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV

не встановлено необхідність проведення оцінки в разі купівлі-продажу об’єктів рухомого майна. Виняток становлять тільки операції з обміну об’єктами рухомого майна, коли сума податку розраховується виходячи зі звичайної вартості майна.

Крім того, у листі, що коментується, ДПАУ нагадує про необхідність щоквартального подання нотаріусами до податкових органів за місцем знаходження державної нотаріальної контори або робочого місця приватного нотаріуса

Податкового розрахунку за формою № 1ДФ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі