Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування доходів фізичних осіб

Редакція ПБО
Лист від 12.02.2007 р. № 06-10/10-138

Щодо оподаткування доходів фізичних осіб

Лист Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності від 12.02.2007 р. № 06-10/10-138

 

У Комітеті Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності розглянуто звернення Державної податкової адміністрації України щодо використання платниками податку з доходів фізичних осіб права на податковий кредит у разі сплати суми процентів за іпотечним кредитом. У зв’язку із зазначеним Комітет повідомляє наступне.

Згідно з нормами ст. 5 Закону України від 22.05.2003 р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон) платник податку (резидент, що має індивідуальний ідентифікаційний номер) має право на податковий кредит за наслідками звітного податкового року, зокрема у разі здійснення документально підтверджених витрат щодо сплати суми процентів за іпотечним кредитом. Розмір податкового кредиту розраховується за правилами, встановленими нормами ст. 10 Закону.

При здійсненні зазначених витрат платники податку мають

право на податковий кредит за умови, коли укладені ними договори про іпотечний кредит відповідають визначенню «іпотечний житловий кредит», встановленому п. 1.5 ст. 1 Закону.

Відповідно до норм п. 10.5 ст. 10 Закону право на включення до складу податкового кредиту суми, розрахованої згідно з цією статтею, надається платникам податку не частіше одного разу на 10 календарних років починаючи з року, в якому об’єкт житлової іпотеки придбавається або починає будуватися.

Таким чином,

скористатися зазначеним правом на податковий кредит платник податку може щороку, але лише щодо одного об’єкта житлової іпотеки, визначеного ним як основне місце проживання, і лише протягом 10 календарних років починаючи з року, в якому такий об’єкт житлової іпотеки придбавається або починає будуватися, а також не частіше одного разу на 10 календарних років навіть у разі дострокового повного погашення основної суми та процентів попереднього іпотечного кредиту.

Щодо визначення об’єкта житлової іпотеки основним місцем проживання

(що є однією з умов виникнення права на податковий кредит) Комітет вважає, що це має здійснюватися платником податку самостійно, зокрема шляхом реєстрації (внесення відомостей до паспортного документа такого платника податку) об’єкта житлової іпотеки його місцем проживання відповідно до норм Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»*.

* Див. також матеріал на с. 30.

Голова Комітету П. Порошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі