Теми статей
Обрати теми

Щодо бухгалтерського обліку надходження та виплати «дитячої» допомоги

Редакція ПБО
Лист від 15.02.2007 р. № 31-34000-10-25/2958

Щодо бухгалтерського обліку надходження та виплати «дитячої» допомоги

Лист Міністерства фінансів України від 15.02.2007 р. № 31-34000-10-25/2958

 

Міністерство фінансів України на запит щодо відображення у бухгалтерському обліку господарських операцій, пов’язаних з наданням у 2007 році допомоги при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, повідомляє.

Порядок призначення і виплати

допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку особам, застрахованим в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 11 січня 2007 року № 13 «Деякі питання призначення і виплати допомоги сім’ям з дітьми». Порядок застосування норм статей 56, 112 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» визначено Кабінетом Міністрів України постановою від 16 січня 2007 року № 32 «Питання виплати застрахованим особам допомоги при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку», Міністерством праці та соціальної політики України (лист від 26.01.2007 р. № 41/020/99-07), виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (лист від 30.01.2007 р. № 01-16-169).

У бухгалтерському обліку

надходження грошових коштів на рахунок підприємства (страхувальника) від органів праці та соціального захисту населення для виплати допомоги при народженні дитини та допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку відображається за дебетом рахунку 31 «Рахунки в банках» та кредитом рахунку 48 «Цільове фінансування і цільові надходження». При цьому у сумі таких цільових надходжень, які належать іншим особам, дохід підприємством не визнається відповідно до підпункту 6.6 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29 листопада 1999 року № 290.

Виплата допомоги

відображається за дебетом субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» та кредитом рахунку 30 «Каса» або 31 «Рахунки в банках» з одночасним відображенням за дебетом рахунку 48 «Цільове фінансування і цільові надходження» та кредитом субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами».

Порядок ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності про виконання бюджетів та госпрозрахункових операцій бюджетних установ установлюється відповідно до статті 6 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» Державним казначейством України.

Заступник міністра Т. Єфименко



коментар редакції

Бухоблік операцій з надання «дитячих» допомог

У листі, що коментується, Мінфін роз’яснює порядок відображення в бухгалтерському обліку підприємств операцій з отримання від органів праці та соціального захисту населення грошових коштів на виплату допомог при народженні та по догляду за дитиною до 3 років, а також з виплати цих допомог застрахованим особам.

Так, отримання грошових коштів від органів праці та соцзахисту відображається проводкою:

Дт 31 «Рахунки в банках» — Кт 48 «Цільове фінансування і цільові надходження».

Виплата допомог при народженні та по догляду за дитиною до 3 років застрахованим особам у бухгалтерському обліку підприємства відображається

за дебетом субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» з кредитом рахунків 30 «Каса» чи 31 «Рахунки в банках». Одночасно за дебетом 48 «Цільове фінансування і цільові надходження» в кореспонденції з кредитом субрахунку 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» зазначається використання суми цільового фінансування.

Зауважимо, що ці бухгалтерські проводки є сенс застосовувати, якщо

спочатку надходять грошові кошти від органів праці та соцзахисту, а вже після цього провадиться нарахування та виплата допомог. Проте багато підприємств досі не дочекалися бюджетного фінансування. При цьому, не бажаючи кривдити власних працівників, вони нараховували і виплачували допомоги при народженні та по догляду за дитиною до 3 років. Для таких підприємств можна запропонувати іншу кореспонденцію рахунків.

 

Зміст операції

Дебет

Кредит

Нараховано допомогу

377 / орган праці та соцзахисту

685

Виплачено допомогу застрахованій особі

685

301, 311

Погашено заборгованість органу праці та соцзахисту перед підприємством щодо фінансування виплати допомог

311

377 / орган праці та соцзахисту

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі