Теми статей
Обрати теми

Аналіз помилок. Витрати щодо добровільного медичного страхування працівників не включаються до валових витрат

Редакція ПБО
Стаття

Витрати щодо добровільного медичного страхування працівників не включаються до валових витрат

 

Ситуація

У І кварталі 2006 року підприємство провело добровільне медичне страхування всіх своїх працівників. Загальна сума витрат на страхування — 15000 грн. Усі суми щодо страховок було відображено у складі валових витрат на підставі

ч. 3 п.п. 5.4.6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. №283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), де зазначено про незастосування 5% обмеження до витрат на медичне страхування. Для подальших міркувань урахуємо, що діяльність підприємства в І кварталі 2006 року була прибутковою.

 

Порушення

Підприємством порушено порядок віднесення витрат зі страхування до складу валових витрат, установлений

п.п. 5.4.6 Закону про податок на прибуток, згідно з яким не включаються до валових витрат витрати зі страхування життя, здоров’я та інших ризиків, пов’язаних з діяльністю фізичних осіб, які перебувають із платником податку в трудових відносинах.

 

Аналіз ситуації

Порядок уключення страхових витрат до складу валових витрат установлюється

п.п. 5.4.6 Закону про податок на прибуток. Згідно з ч. 3 цього підпункту віднесення витрат на страхування до складу валових витрат (крім витрат з медичного, пенсійного страхування та з обов’язкових видів страхування) здійснюється в розмірі не вище 5 % валових витрат за відповідний податковий період наростаючим підсумком з початку року, а для сільгоспвиробників — за звітний податковий рік.

Проте, той факт, що відносно витрат з медичного страхування не встановлено ліміт (як для інших видів страхових витрат) не означає, що витрати з медичного страхування працівників у повному обсязі потрапляють до валових витрат.

Частиною 1 п.п. 5.4.6 Закону про податок на прибуток застережено, що до валових витрат не включаються ті витрати з медичного страхування здоров’я та життя працівників, які не є обов’язковими.

Добровільне медичне страхування (безперервне страхування здоров’я) відповідно до

ст. 6 Закону України «Про страхування» від 07.03.96 р. № 85/96-ВР відноситься до добровільного страхування. Це означає, що законодавчо обов’язковості його проведення всіма роботодавцями немає (така обов’язковість існує для працівників окремих професій — ст. 7 Закону). Тому підприємство не має права відносити до складу валових витрат витрати щодо добровільного медичного страхування своїх працівників.

Відповідно до

п. 3.5 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5, страхові внески щодо добровільного медичного страхування працівників не включаються до фонду оплати праці. Отже, ці суми не можуть бути включено до валових витрат як витрати на оплату праці. У цьому випадку норма п.п. 5.4.6 Закону про податок на прибуток є єдиною нормою, яка встановлює порядок віднесення страхових витрат до валових.

 

Виправлення помилки

Виправлення платником самостійно знайдених помилок у декларації з податку на прибуток регламентовано

пп. 5.1 і 17.2 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон № 2181) і Порядком складання декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженим наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143 (далі — Порядок 143).

Виправити помилку самостійно можна одним із двох способів:

— шляхом подання

уточнюючого розрахунку зі сплатою суми недоплати та штрафу в розмірі 5 % до його подання;

— шляхом відображення недоплати та штрафу в поточній декларації.

Не забувайте, що це

два взаємовиключні варіанти, — при поданні уточнюючого розрахунку виправлення помилки в декларації робити вже не потрібно. Так само, виправивши помилку в поточній декларації з податку на прибуток, немає необхідності подавати уточнюючий розрахунок.

Якщо підприємство вирішило виправити помилку

в поточній декларації, то найближча за строком подання — це декларація за І квартал 2007 року (до 11 травня 2007 року). У цьому випадку суму завищених валових витрат (15000 грн.) слід відобразити в рядку 05.2 зі знаком «-», а суму штрафу 188 грн. (після округлення 15000 х 25% х 5%) у рядку 22.

Якщо ж підприємство захоче прискорити процес виправлення помилки, то в цьому разі потрібно подати

уточнюючий розрахунок. Сума завищених валових витрат (15000 грн.) відобразиться в рядку 2 уточнюючого розрахунку зі знаком «-». При цьому потрібно зазначити і код рядка, що виправляється, — 04.12. Сума самостійно нарахованого штрафу (188 грн.) відображається в рядку 8 уточнюючого розрахунку.

 

Матеріал підготував економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Антон КЛИМЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі