Теми статей
Обрати теми

Про окремі питання застосування пункту 5.9

Редакція ПБО
Лист від 06.02.2007 р. № 2169/7/15-0217

Про окремі питання застосування пункту 5.9

Лист Державної податкової адміністрації України
від 06.02.2007 р. № 2169/7/15-0217

Державна податкова адміністрація України у зв’язку із численними запитами платників податків, органів державної податкової служби на місцях та з метою належної організації адміністрування податку на прибуток повідомляє про окремі питання застосування пункту 5.9 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

Пунктом 5.9 ст. 5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон) встановлено порядок податкового обліку приросту (убутку) балансової вартості товарів (крім тих, що підлягають амортизації, та цінних паперів), сировини, матеріалів, комплектуючих виробів, напівфабрикатів, малоцінних предметів (далі — запасів).

Так, відповідно до абзацу першого цього пункту платник податку веде податковий облік приросту (убутку) балансової вартості запасів на складах, у незавершеному виробництві та залишках готової продукції, витрати на придбання та поліпшення (перетворення, зберігання) яких включаються до складу валових витрат згідно з Законом (за винятком тих, що отримані безкоштовно).

Тобто відповідно до Закону

в перерахунку беруть участь лише ті запаси, витрати на придбання та поліпшення (перетворення, зберігання) яких включаються до складу валових витрат. Сутність перерахунку полягає в порівнянні вартості залишків запасів на кінець звітного періоду з вартістю залишків на початок звітного року та відповідному уточненні платником податків або валових доходів (у рядку 01.2 декларації з податку на прибуток підприємства у разі приросту запасів), або валових витрат (у рядку 04.2 декларації з податку на прибуток підприємства у разі убутку запасів).

Таким чином, якщо в осіб, які у відповідному податковому звітному періоді перейшли на загальну систему оподаткування зі спрощеної системи або з фіксованого сільськогосподарського податку (далі — ФСП), обліковуються

запаси, придбані та оприбутковані в період сплати ФСП або єдиного податку (тобто витрати на придбання яких не було включено до складу валових), вартість таких запасів не підлягає відображенню в таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток підприємства та відповідно не враховується при подальшому перерахунку по пункту 5.9 ст. 5 Закону.

Зазначені вище платники податку мають

право на застосування цього пункту лише до запасів, витрати на придбання та поліпшення (перетворення, зберігання) яких було включено до складу валових витрат у таких випадках:

— або якщо запаси були придбані та оприбутковані платниками

після переходу на загальну систему оподаткування,

— або якщо

до перебування цих осіб на спрощеній системі або на ФСП вони були платниками податку на прибуток на загальних підставах і мають запаси, придбані та оприбутковані в період перебування на загальній системі оподаткування.

Головам Державних податкових адміністрацій в АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі довести зазначене роз’яснення до відома платників податків і підпорядкованих підрозділів та забезпечити його врахування при проведенні контрольно-перевірочної роботи та винесенні рішень в процесі апеляційних узгоджень.

Заступник голови Л. Боєнко



коментар редакції

На загальну систему — з чистою совістю, тобто без запасів

Погані новини доходять швидко: новина про зміну колишньої справедливої позиції ДПАУ відносно запасів, що

залишилися на балансі підприємства на момент переходу його зі спрощеної системи оподаткування на загальну (тобто на сплату податку на прибуток), на нову — украй фіскальну позицію — стала відома нашим читачам ще з документа під назвою «Відповіді на актуальні запитання плат-ників щодо порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 83, с. 10). Там же в редакційному коментарі ми висловили своє негативне відношення до цієї нової позиції. І от з документа з дещо невизначеним статусом вона перекочувала до офіційного листа — роз’яснення ДПАУ з датою та номером.

У принципі, можна говорити, що на відміну від тих запасів, які використано в операціях, що обкладаються ЄП (інша справа — там такий об’єкт оподаткування, який фактично не враховує їх вартості), ці запаси

не використовувалися в операціях, що обкладаються ЄП, а використовуються в операціях, що обкладаються податком на прибуток (а тут такий об’єкт, який ураховує їх вартість). Інакше кажучи, ці запаси взагалі не використовувалися в оподатковуваній діяльності, тобто взагалі не фігурували в податковому обліку тощо, а зараз використовуються та враховуються (майже за аналогією з продажем невиробничих основних фондів, коли ми «згадуємо» старі витрати на їх придбання). До речі: база ЄП визначається за даними бухобліку, а в бухобліку вартість невикористаних запасів на витрати (рахунки класу 9 через клас 8) не потрапляла, а залишалася на рахунках класу 2. Хтозна, може ці аргументи і вплинуть на податкового інспектора... В усякому разі — відносно колишніх часів, коли всі (і працівники податкових органів теж) не сумнівалися в надійності колишньої позиції ДПАУ, викладеної ще у 2003 році її відповідальним фахівцем. Урешті-решт залишається сподіватися на неписане правило, згідно з яким позиція ДПАУ, що змінилася, знаходить застосу вання на практиці тільки щодо подій після дати відповідного роз’яснення, але не до неї...

Щоб не закінчувати на дуже мінорній ноті, зауважимо, що в листі, який коментується, є і хороша новина: ДПАУ робить винятки (тобто

дозволяє враховувати у складі залишку запасів «на початок», що забезпечить їх подальший облік у зменшення об’єкта обкладення податком на прибуток за фактом їх убутку) щодо тих запасів, які було придбано платником податку на прибуток до його переходу на спрощену систему і залишилися неторканими після повернення на загальну систему.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі