Теми статей
Обрати теми

Щодо розміру страхових внесків, нарахованих за минулі періоди

Редакція ПБО
Лист від 15.02.2007 р. № 2582/03-20

Щодо розміру страхових внесків, нарахованих за минулі періоди

Лист Пенсійного фонду України від 15.02.2007 р. № 2582/03-20

 

Пенсійний фонд України розглянув лист щодо сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування і повідомляє.

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) встановлено, що страхові внески, які перераховуються до солідарної системи, сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах і в порядку, визначених цим Законом, та в розмірах, передбачених Законом України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування».

Обчислення страхових внесків здійснюється страхувальниками на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування заробітної плати.

Враховуючи положення частини третьої ст. 20 Закону, при нарахуванні страхових внесків за минулі періоди застосовується розмір страхового внеску, що діяв на день нарахування виплат (доходу), на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Таким чином,

якщо страхувальник самостійно здійснює донарахування заробітної плати у 2007 році за минулі періоди, то ставка страхового внеску застосовується у розмірах, що діють на момент їх нарахування, тобто 33,2 %; 0,5 %; 2 %. Якщо нарахування заробітної плати за даними бухгалтерського обліку страхувальником здійснено у 2006 році, при цьому страхові внески не нараховані та не утримані, то ставка страхового внеску застосовується у розмірах, що діяли у 2006 році, тобто 31,8 %; 1 — 2 %.

Самостійно виявлене платником заниження сум страхових внесків

у поданих ним Розрахунках за попередні звітні періоди відображається у рядку 6 Розрахунку «Сума, на яку збільшено внески у зв’язку з виправленням помилки у період після 01.01.2004 р.». Причину збільшення нарахованих страхових внесків необхідно зазначити у рядку Розрахунку «Зміст помилки».

Заступник голови правління О. Коренєв



коментар редакції

Ставки внеску до Пенсійного фонду при виправленні помилок

Пенсійний фонд роз’яснив порядок застосування ставок страхових внесків у разі виявлення помилок.

Як зазначає Пенсійний фонд, при нарахуванні страхових внесків за минулі періоди застосовується розмір страхових внесків, що діяв

на день нарахування доходу.

У зв’язку з цим

при донарахуванні сум заробітної плати (доходу) у 2007 році за попередні періоди, застосовуються нові ставки пенсійних внесків , тобто 33,2 % у частині нарахувань на заробітну плату, 0,5 % і 2 % у частині утримань. Фактично в цій ситуації не відбувається заниження суми страхових внесків у попередніх звітних періодах, оскільки зобов’язання щодо їх сплати виникає не раніше нарахування доходу.

У разі коли дохід було

нараховано у 2006 році, але помилково не включено до бази для обкладення пенсійними внесками, при донарахуванні внесків застосовуються ставки, що діяли у 2006 році, тобто 31,8 % у частині нарахувань і 1 % — 2 % у частині утримань.

Виправлення самостійно виявлених помилок, пов’язаних із заниженням страхових внесків у минулих періодах відображаються в ряд. 6 «Сума, на яку збільшено внески у зв’язку з виправленням помилки в період після 01.01.2004 р.» Розрахунку суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі