Теми статей
Обрати теми

Про відмову від частки в ТОВ при виході учасника

Редакція ПБО
Лист від 02.08.2006 р. № 14611/7/16-1517-13

Про відмову від частки в ТОВ при виході учасника

Лист Державної податкової адміністрації України
від 02.08.2006 р.
№ 14611/7/16-1517-13

ДПАУ розглянула лист про оподаткування операцій з передачі без компенсації об’єктів власності (майна) ТОВ, і які виражено корпоративними правами в Компанії, що забезпечені майном, і повідомляє.

1. Про обкладення ПДВ

Як зазначено в запиті, при формуванні статутного фонду Компанії Товариством як учасником Компанії було внесено майно.

Відповідно до ГКУ корпоративні права — це права особи, частка якої визначається в статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання визначеної частки прибутку (дивідендів) цієї організації та активів у разі ліквідації останнього відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Пунктом 1.17 ст. 1 Закону України «Про податок на додану вартість» визначено, що, зокрема, термін «корпоративні права» розуміється в значенні, визначеному Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств».

Відповідно до визначень, наданих у Законі України «Про оподаткування прибутку підприємств» корпоративне право — це право власності на статутний фонд (капітал) юридичної особи або його частку (пай), включаючи права на управління, отримання відповідної частки прибутку такої юридичної особи, а також активів у разі її ліквідації відповідно до чинного законодавства, незалежно від того, чи створена така юридична особа у фор-мі господарського товариства, підприємства, заснованого на власності однієї юридичної або фізичної особи, або в інших організаційно-правових формах.

Ураховуючи викладене, після внесення Товариством майна до статутного фонду Компанії, таке Товариство отримало відповідну частку корпоративних прав.

Крім того, у листі зазначено, що Товариство прийняло рішення про вихід його з Компанії та залишенні своєї частки на розсуд Компанії та відповідно до протоколу загальних зборів учасників Товариства ніяких фінансових, майнових та інших претензій до Компанії не має.

Отже,

Товариство відмовилося від належної йому частки корпоративних прав у Компанії на її користь, а тому в цілях оподаткування зазначену операцію слід розглядати як безоплатну поставку корпоративних прав.

Відповідно до п.п. 3.1.1 ст. 3 Закону України «Про податок на додану вартість» об’єктом оподаткування є операції платників податків, зокрема, з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України.

Виняток з об’єкта обкладення ПДВ

, визначеного п.п. 3.1.1 ст. 3 Закону, відповідно до п.п. 3.2.1 ст. 3 Закону становлять операції, зокрема, з випуску (емісії), розміщення до будь-яких форм управління та продажу (погашенню, викупу) за грошові кошти ЦП, випущені в обіг (емітовані) суб’єктами підприємницької діяльності, НБУ, МФУ, органами місцевого самоврядування відповідно до закону, включаючи інвестиційні та іпотечні сертифікати, сертифікати фонду операцій з нерухомістю, деривативи, а також корпоративні права, що виражені в інших, ніж ЦП, формах; обміну зазначених ЦП та корпоративних прав, що виражені в інших, ніж цінні папери, формах, на інші ЦП.

Отже, ураховуючи те, що Товариство при виході з числа засновників відмовилося від своєї частки без відповідної компенсації, то така операція з числа об’єктів оподаткування не вилучається та обкладається ПДВ на загальних підставах.

2. Про обкладення податком на прибуток

Відповідно до п. 1.32 ст. 1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» господарська діяльність — будь-яка діяльність особи, направлена на отримання доходу в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, у разі коли безпосередня участь такої особи в організації такої діяльності є регулярною, постійною та суттєвою. Під безпосередньою участю слід розуміти зазначену діяльність особи через свої постійні представництва, філіали, відділення, інші відокремлені підрозділи, а також через довірену особу, агента або будь-яку іншу особу, яка діє від імені та на користь першої особи.

Згідно з п. 1.31 Закону під продажем товарів розуміються операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію, незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів.

Під терміном «витрати» відповідно до п.п. 7.6.3 ст. 7 Закону розуміється сума грошових коштів або вартість майна, сплачена (нарахована) платником податку продавцю цінних паперів та деривативів як компенсація їх вартості. До складу витрат включається також сума будь-якої заборгованості покупця, яка виникає у зв’язку з таким придбанням.

Оскільки безоплатна поставка корпоративних прав не пов’язана з господарською діяльністю

платника податку, то витрати на їх придбання відповідно до п.п. 7.6.3 ст. 7 Закону також відсутні.

Заступник голови Б. Горбанський

 

коментар редакції

Виходиш із товариства і не забираєш свою частку: плати ПДВ

Як відомо, учасник товариства при

виході, має право отримати вартість частини майна, пропорційну його частці в статутному капіталі товариства. Але іноді буває так, що учасник виходить і не забирає свою частку. Як оподатковується така операція? Саме цьому питанню і присвячено цей лист. На думку податківців, такий учасник має заплатити ПДВ з вартості корпоративних прав, що передаються. Посилаються податківці на п.п. 3.2.1 Закону про ПДВ, в якому пільгу передбачено тільки для емісії корпоративних прав, їх погашення, продажу за гроші або обміну на цінні папери або корпоративні права. А от про безоплатну передачу корпоративних прав нічого не зазначено. Отже, роблять висновок податківці, така операція обкладається ПДВ.

Дозволимо собі не погодитися з цією думкою. Річ у тому, що при виході учасника навряд чи доречно говорити про продаж (поставку) корпоративних прав.

Етапи емісії та погашення взагалі не можуть розглядатися як поставка, адже ні в першому, ні в другому випадку немає переходу права власності на корпоративні права (відносно векселя спостерігається аналогічна картина, про це ми писали в статті «ПДВ та вексель» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 54). При емісії право власності відразу належить інвестору, а при погашенні — відразу пропадає у інвестора (корпоративні права фактично анулюються із зменшенням статутного фонду).

Отже, якщо при виході учасник не забирає свою частку, то, мабуть, слід говорити про

прощення боргу. А така операція ПДВ не обкладається. Причому ніякого розподілу ПДВ згідно з п.п. 7.4.3 Закону про ПДВ робити не потрібно.

Інша річ якщо йдеться

не про вихід, а дійсно про безоплатну передачу корпоративних прав самому товариству (багато хто плутає ці дві різні операції, докладніше про відмінність див. «Право на ласий шматок (правові нюанси виходу учасника з ТОВ)» у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 58). Тоді, у принципі, можна говорити про ПДВ.

Щодо податку на прибуток, то в листі, що коментується, зазначається, що

витрат окремого обліку не буде. І пов’язано це не з тим, що згідно із Законом про податок на прибуток п. 7.6 не поширюється на операції з емісії корпоративних прав та їх погашення. Урешті-решт податківці зазначили, що в останньому абзаці п. 7.6.1 ідеться тільки про емітента (див. п. 5 листа ДПАУ від 21.04.2005 р. № 3335/6/12-0216 і п. 2.3 Методичних рекомендацій щодо здійснення перевірок суб’єктів господарювання, які використовують цінні папери у фінансово-господарській діяльності, і порядку документування виявлених порушень податкового законодавства (додаток до листа ДПАУ від 23.06.2006 р. № 11927/7/23-1017). У цій ситуації податківці використовують заяложений прийом: операція не спричинила отримання доходу, а отже, вона не вважається здійсненою в межах господарської діяльності. Хоча якщо учасник товариства на свою частку одержував дивіденди, то з такою позицією можна посперечатися.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі