Теми статей
Обрати теми

Щодо надання послуг з гри в більярд

Редакція ПБО
Лист від 29.01.2007 р. № 607

Щодо надання послуг з гри в більярд

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики
та підприємництва
від 29.01.2007 р. № 607

Відповідно до листа Міністерства фінансів України від 29.12.2006 р. № 31-35020-02/23-10079/12556 Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув <...> лист щодо надання послуг з гри

в більярд та межах своєї компетенції повідомляє наступне.

Законодавчого акта, який би визначав правові засади діяльності з організації проведення грального бізнесу, на сьогодні немає.

Поняття грального бізнесу як виду підприємницької діяльності визначено у статті 5 Закону України від 23.03.96 р. № 98/96-ВР «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (із змінами та доповненнями), відповідно до якого під гральним бізнесом слід розуміти діяльність, пов’язану з влаштуванням казино, інших гральних місць (домів), гральних автоматів з грошовим або майновим виграшем, проведенням лотерей (крім державних) та розіграшів з видачею грошових виграшів у готівковій або майновій формі.

Одним із видів гральних місць у цьому Законі визначено столи для більярду, що вводяться за допомогою жетона, монети або без них, крім столів для більярду, що використовуються для спортивних аматорських змагань.

Окремо слід зазначити, якщо за користування більярдним столом збирається плата погодинно або шляхом продажу жетонів, монет тощо, то така діяльність відноситься до операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу, незалежно від того передбачається після закінчення гри виграш чи ні.

Керуючись положеннями зазначеного Закону, суб’єкти підприємницької діяльності, які

надають послуги з користування більярдним столом (крім столів для більярду, що використовуються для спортивних аматорських змагань) та збирають плату погодинно або шляхом продажу жетонів, монет тощо, незалежно від того, передбачається після закінчення гри виграш чи ні, то такі суб’єкти повинні придбавати торговий патент на здійснення операцій у сфері грального бізнесу на кожний окремий стіл для більярду.

Разом з тим,

якщо суб’єкт господарювання в своєму приміщенні (кафе, барі, тощо) має більярдний стіл, користування яким є безкоштовним, тобто цей суб’єкт за надання зазначеної послуги безпосередньо не отримує плати (прибуток), то така діяльність не містить ознак азартної гри і відповідно не може бути віднесена до грального бізнесу, а тому не підлягає патентуванню.

Відповідно до пункту 29 статті 9 Закону від 01.06.2000 р. № 1775-III «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» (із змінами та доповненнями) ліцензуванню підлягає організація та утримання тоталізаторів, гральних закладів, випуск та проведення лотерей, організація діяльності з проведення азартних ігор.

Згідно з частиною першою статті 8 цього Закону Ліцензійні умови є нормативно-правовим актом, положення якого встановлюють кваліфікаційні, організаційні, технологічні та інші вимоги для провадження певного виду гослодарської діяльності.

Пунктом 1.1 Ліцензійних умов провадження організації діяльності з проведення азартних ігор, затверджених спільним наказом Держпідприємництва та Мінфіну від 18.04.2006 р. № 40/374, визначено, що азартними іграми не вважаються, зокрема, гра в більярд, гра в кеглі (боулінг) та інші ігри, які проводяться без одержання гравцем призу (виграшу).

Враховуючи зазначене,

організація діяльності з проведення гри в більярд, яка проводиться без одержання гравцем призу (виграшу), не потребує отримання ліцензії.

Заступник голови
О. Сахненко

 

коментар редакції

Більярд належить до грального бізнесу залежно від наявності
чи відсутності плати за його користування

З одного боку, цитуючи Закон про патентування, Держкомпідприємництва зазначає, що одним із критеріїв визначення грального бізнесу

є видача грошових виграшів. З іншого боку, у листі робиться висновок, що надання більярда в користування є гральним бізнесом незалежно від того, передбачається виграш чи ні!? А критерієм (відноситься більярд до грального бізнесу чи ні) є наявність плати за користування більярдом: якщо вона є, то це гральний бізнес, якщо немає — не гральний бізнес (а отже, придбавати патент не треба).

Незважаючи на нелогічність такого висновку, Держкомпідприємництва досить давно дотримується цієї позиції (див. лист від 04.06.2002 р. № 2-222/3074 у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 8). Саме в цьому листі було озвучено таке дивне розуміння Закону про патен-тування:

у визначенні терміна «гральний бізнес», слово «виграш» стосується тільки ігрових автоматів, розіграшів та лотерей.

Здебільшого більярд, установлений, скажімо, у кафе, надають гравцям у користування за плату (установлену за гру або почасову) без будь-якого виграшу. На жаль, саме такі заклади (які гральними назвати можна з великим припущенням, також, як, наприклад, зал дитячих ігрових автоматів) на думку Держпідприємництва, мають одержувати патент.

Щодо

спортивних аматорських змагань, для яких придбавати патент не потрібно, то і тут не все так просто. У листі Держпідприємництва від 09.06.2006 р. № 4227 зазначається, що без патенту можна працювати тільки тоді, коли є відповідна ліцензія для здійснення спортивних аматорських змагань з більярдного спорту, порядок проведення яких визначено Законом України «Про фізичну культуру та спорт».

Такої ж думки дотримуються і фахівці ДПАУ («Вісник податкової служби України», 2006, № 6).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі