Теми статей
Обрати теми

Бухгалтерський калейдоскоп. Гороскоп НБУ: під знаком ліміту каси

Редакція ПБО
Стаття

Гороскоп НБУ: під знаком ліміту каси

З кожним днем уточнюються нові подробиці та тонкощі розрахунку ліміту каси.

 

 Олександр ГОЛЕНКО, головний редактор

 

Не секрет, що останнім часом завдяки «миротворчій» діяльності НБУ з приведення до цивілізованого виду норм

Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. ¹ 637 (далі — Положення), обстановка на «готівковому фронті» значно розрядилася. І все-таки, незважаючи на таку приємну лібералізацію, з цими нормами жартувати не варто, і вже в усякому разі корисно розібратися в них з усією можливою чіткістю.

Останній тому приклад —

лист НБУ від 09.02.2007 р. ¹ 11-113/543-1414 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, ¹ 21), в якому НБУ уточнює своє розуміння абзацу третього пункту 5.2 Положення (фактично стверджуючи, що тримісячний строк дії ліміту каси, розрахованого на підставі прогнозних даних, починає спливати від дати першого готівкового розрахунку в касі підприємства).

Зауважимо, що все зазначене щодо ліміту каси підприємства, по суті, стосується і ліміту каси будь-якого його відокремленого підрозділу (див.

лист НБУ від 19.05.2006 р. ¹ 11-113/1875-5345
// «Податки та бухгалтерський облік», 2006, ¹ 64).

Це роз’яснення опосередковано дозволяє зайвий раз переконатися в тому розумінні встановленого

Положенням порядку розрахунку величини ліміту каси, який із самого початку вкладався до відповідних норм цього документа.

Зокрема, розрахунок ліміту каси зі складанням Розрахунку встановлення ліміту залишку готівки

в касі (за формою додатка 2 до Положення) передбачає підрахунок величин надходжень або виплат («або» — за рішенням керівника підприємства, як установлено пунктом 5.3 Положення) «...за три будь-які місяці поспіль з останніх дванадцяти». Цей фрагмент тричі продубльовано в пункті 5.4 Положення, але це не позбавило НБУ від необхідності його додатково роз’яснювати.

Наприклад, у

листі НБУ від 21.11.2005 р. ¹ 11-113/3952-11534 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2005, ¹ 103) уточнено, що «...для визначення розміру ліміту каси до уваги приймається виручка за будь-які три місяці поспіль з останніх дванадцяти, що передують даті встановлення (перегляду) ліміту каси». Отже, усе-таки «що передують даті», а не «що передують строку», як досі красується в заголовку графи касових оборотів Розрахунку!

Незрозуміло, чому ж НБУ не скористався з нагоди і не замінив недоречне слово «строку», підправляючи нещодавно

Положення згідно з постановою Правління НБУ від 13.12.2006 р. ¹ 454 (далі — Постанова ¹ 454) (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, ¹ 11).

А от ми нагоду використаємо, щоб ще раз звернути увагу тих підприємств, які обрали варіант установлення ліміту каси виходячи з величини

виплат, що зазначеною Постановою ¹ 454 унесено вельми істотну зміну до текстовки рядка 3 Розрахунку, завдяки якій тепер (тобто з 20.01.2007 р.)
до складу відповідних виплат, що враховуються в Розрахунку, включаються також і готівкові виплати на відрядження (але, як і раніше, не ураховуються всі інші виплати, перелічені в Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженій наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. ¹ 5, а окремо — пенсії, стипендії, дивіденди). Ця новація (урахування в Розрахунку сум виплат на відрядження) на руку багатьом підприємствам.

До речі: стосовно сум, що враховуються в Розрахунку при іншому варіанті його складання — виходячи із сум

надходжень, у листі НБУ від 26.02.2007 р. ¹ 11-113/731-1992 (див. с. 15 сьогоднішнього номера) стверджується, що при цьому враховується, по суті, абсолютно вся готівка, що надходить до каси підприємства (аби тільки її не було отримано для поповнення його каси з банківського рахунка самого підприємства): зокрема, маються на увазі невикористані підзвітні суми, що повертаються, і навіть отримана комісіонером від покупця виручка, фактично призначена для перерахування комітенту. Усе враховується.

Отже, здавалося б, уже є повна ясність, але саме тепер багато кому захотілося уточнити: а про які, власне,

місяці йдеться в контексті «трьох місяців» і в контексті «дванадцяти місяців»? Адже, як відомо, у цій справі нашому законодавству властива відома подвійність: є календарний місяць, а є і (28-, або 30-, або 31)-денний період часу, який теж називається місяцем!

Не можна сказати, що в цьому питанні законодавець утруднює себе одноманітністю формулювань: що стосується

календарного року, то, як правило, законодавець його так і називає, хоча за відсутності спеціальної вказівки щодо «календарності» про це доводиться здогадуватися. Якщо ж ідеться не про календарний рік, а про відповідний (річний) період часу, то законодавець досить витончений: є і період у 365 календарних днів (наприклад, для основних фондів — у Законі про податок на прибуток та Законі про ПДВ), є і дванадцять календарних місяців (наприклад, для операцій з поставки, що підлягають оподаткуванню, — у Законі про ПДВ), а є — як у пункті 5.4 Положення — «просто» дванадцять місяців. Точніше, не «просто», а що передують певній календарній даті — дню встановлення (перегляду) ліміту каси.

У цьому разі саме час звернутися до аналогії і подивитися, що зазначається про процесуальні строки, наприклад, у

статті 51 Господарського процесуального Кодексу України від 06.11.91 р. ¹ 1798-ХІІ, де, зокрема, фігурує «строк , обчислюваний місяцями», про який зазначено, що він закінчується у відповідне число останнього місяця строку (якщо в такому місяці немає відповідного числа, то строк закінчується в останній день цього місяця).

Отже, на нашу думку, якщо ліміт каси переглядається, наприклад, 5 березня 2007 року, то відповідні (треба розуміти — максимальні за показниками)

три місяці можна вибирати з усього дванадцятимісячного періоду, що передує зазначеній даті, який почався 5 березня 2006 року і минув 4 березня 2007 року (як та, так і інша дата можуть включатися, тобто відповідно починати чи закінчувати обраний при складанні Розрахунку тримісячний строк).

Той же підхід, на нашу думку, застосовується і щодо тримісячного строку (саме так — «тримісячного», оскільки йдеться саме про три місяці поспіль): відмінність тільки в тому, що для цього періоду

конкретну дату його початку (закінчення) не приписано ззовні, а вибирається вона підприємством на його розсуд. Наприклад, якщо вибираються перші три місяці із зазначених раніше для прикладу дванадцяти, то тримісячний строк займає з 5 березня 2006 року по 4 червня 2006 року включно, якщо останні — з 5 грудня 2006 року по 4 березня 2007 року включно.

А чи можна в цьому контексті вибрати три поспіль саме

календарних місяці, що входять до зазначеного дванадцятимісячного періоду? Звісно ж можна: наприклад, найвигіднішим щодо величини ліміту може бути тримісячний період з 1 вересня по 30 листопада 2006 року включно.

І тільки в разі перегляду того ліміту каси, який було

первісно встановлено згідно з пунктом 5.2 Положення на підставі прогнозних даних, не допускається довільний вибір дат початку і закінчення відповідного тримісячного періоду, що починає спливати з дати першого готівкового розрахунку (докладніше — див. лист НБУ від 09.02.2007 р. ¹ 11-113/543-1414 та коментар редакції до нього
// «Податки та бухгалтерський облік», 2007, ¹ 21).

На закінчення слід зауважити, що з обраного (самостійно) тримісячного строку

до уваги (див. рядки 2, 4 Розрахунку) беруться тільки робочі дні підприємства, а також нагадати, що Положення не обмежує ні періодичність, ні загальну кількість переглядів ліміту каси, до того ж НБУ в листі від 19.05.2006 р. ¹ 11-113/1903-5427 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, ¹ 51) визнає, що при подальшому зменшенні готівкових оборотів на підприємстві ліміт каси переглядати (у бік зменшення) не обов’язково.

Тільки б на користь...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі