Теми статей
Обрати теми

Щодо сплати санкцій за невиконання нормативу працевлаштування інвалідів

Редакція ПБО
Лист від 09.02.2007 р. № 1/6-81

Щодо сплати санкцій за невиконання нормативу працевлаштування інвалідів

Лист Фонду соціального захисту інвалідів від 09.02.2007 р. № 1/6-81

 

Фондом соціального захисту інвалідів розглянуто <...> лист <...> та повідомляємо про наступне.

Частиною 1 статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» зазначено, що для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, — у кількості одного робочого місця.

Пунктом 2 Порядку сплати підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, затвердженого постановою КМУ № 70 від 31.01.2007, визначено, що роботодавці сплачують суму адміністративно-господарських санкцій відділенням Фонду соціального захисту інвалідів (далі — відділення Фонду) за місцем їх державної реєстрації як юридичних осіб або фізичних осіб — підприємців на балансовий рахунок 3510 в установах Національного банку, відкритий в органах Державного казначейства, або на балансовий рахунок 2510 в установах комерційних банків до 15 квітня року, що настає за роком, в якому відбулося порушення нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Отже,

якщо підприємство має відокремлені підрозділи без статусу юридичної особи, то адміністративно-господарські санкції сплачуються централізовано юридичною особою до територіального відділення Фонду за її місцем реєстрації.

Принагідно хотіли б зауважити, що

наказ № 338 від 29.12.2004 щодо заповнення форми 10-ПІ «Звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів» втратив чинність у зв’язку з прийняттям вищезазначеної постанови.

Перший заступник директора В. Бурлака



коментар редакції

Санкцію за недопрацевлаштування інвалідів сплачує юрособа своєму відділенню Фонду

На додаток до викладеного в листі, що коментується, можна зауважити, що його висновок справедливий не тільки і не стільки завдяки зазначеному у ньому Порядку сплати підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, затвердженому постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 13), скільки завдяки Закону України від 21.03.91 р. № 875-ХII «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», який

не передбачає такої категорії суб’єктів цього Закону, як відокремлений підрозділ юридичної особи.

У принципі такий порядок існував і раніше, і оскільки Закон у цій частині не мінявся, то прийняття нового Порядку сплати... замість старого нічого не змінило. Логіка така: адміністративно-господарська санкція сплачується (до речі, нагадаємо, що

за невиконання нормативу у 2006 році її слід сплатити до 15 квітня 2007 року) на підставі Звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів за формою № 10-ПІ, який подається юридичною особою (так би мовити «в цілому»), тому відповідна сплата є обов’язком саме такої юридичної особи, а не її відокремленого підрозділу. Не зайвим буде зазначити, що відповідні показники (середньооблікової кількості штатних працівників за рік, середньооблікової кількості штатних працівників — інвалідів за рік і власне нормативу працевлаштування останніх) розраховуються в такій ситуації теж за юридичною особою «в цілому».

Нагадаємо, що таку позицію ми висловили в статті «Я б узяв частинами. Але мені потрібно відразу» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 65), з якої можна дізнатися подробиці питання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі