Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіцйних органів. Право на валові витрати за відрядженнями без приймаючої сторони

Редакція ПБО
Стаття

Право на валові витрати за відрядженнями без приймаючої сторони

Чи є підставою для виплати та включення до складу валових витрат сум добових відрядженим працівникам їх посвідчення, в яких відмітку про прибуття та вибуття проставлено адміністрацією готелю (захід проводився в орендованому приміщенні, приймаюча сторона — відсутня)?

Податковий облік витрат на відрядження фізичних осіб ведеться відповідно до п.п. 5.4.8 п. 5.4 ст. 5 Закону «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (у редакції Закону України від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, зі змінами та доповненнями).

Так, до складу валових витрат платник податку має право віднести витрати на відрядження фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку або є членами керівних органів платника податку, у межах фактичних витрат особи, яка відряджена, на проїзд (включаючи перевезення багажу) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження, оплату вартості проживання у готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги (прання, чистка, прасування та лагодження одягу, взуття чи білизни), найм інших жилих приміщень, телефонних рахунків, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в’їзд (віз), обов’язкового страхування, витрат на усний та письмовий переклади, інших документально оформлених витрат, пов’язаних з правилами в’їзду та перебування у місці відрядження, включаючи будь-які збори і податки, що підлягають сплаті у зв’язку зі здійсненням таких витрат.

При цьому зазначені витрати можуть бути включені до складу валових витрат платника податку

лише за наявності підтверджувальних документів, що засвідчують вартість цих витрат у вигляді транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), рахунків з готелів (мотелів) або від інших осіб, що надають послуги з розміщення та проживання фізичної особи, страхових полісів тощо.

Відповідно до Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженій наказом Мініфіну України від 13.03.98 р. № 59 (зареєстровано в Мін’юсті України 31.03.98 р. за № 218/2658, зі змінами та доповненнями, далі — Інструкція № 59) витрати можуть відшкодовуватися

лише за наявності документів (в оригіналі), що підтверджують вартість цих витрат, у вигляді рахунків з готелів (мотелів) або від інших суб’єктів, що надають послуги з розміщення та проживання відрядженого працівника, транспортних квитків або рахунків (багажних квитанцій), страхових полісів тощо.

Отже, до валових витрат платника податку включаються суми

добових відрядженим працівникам за наявності документів (в оригіналі), що підтверджують вартість цих витрат, якщо такі витрати безпосередньо пов’язані з веденням господарської діяльності платника податку.

Таким чином, у разі

якщо відвідування заходу, що проводився у готелі, пов’язано з веденням господарської діяльності платника податку, такий платник може віднести витрати на його відвідування до складу валових витрат за умови наявності підтверджувальних документів.

Відповідь підготовлено за сприяння:
Олексія Задорожного, заступника директора
Департаменту податку на прибуток та інших податків
і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України
Валентина Завгороднєва, начальника відділу адміністрування податку
на прибуток та інших платежів

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі