Теми статей
Обрати теми

Щодо врахування звільнених від оподаткування поставок для визначення обов’язковості реєстрації платником ПДВ

Редакція ПБО
Лист від 04.04.2007 р. № 3230/6/16-1515-26,

Щодо врахування звільнених від оподаткування поставок для визначення обов’язковості реєстрації платником ПДВ

Лист Державної податкової адміністрації України від 04.04.2007 р. № 3230/6/16-1515-26, № 6701/7/16-1517-26

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> стосов-но необхідності реєстрації платником податку на додану вартість підприємства, яке здійснює звільнені від оподаткування і не звільнені операції одночасно, і повідомляє.

Відповідно до підпункту 2.3.1 пункту 2.1 статті 2 Закону України «Про податок на додану вартість» у разі коли у особи загальна сума від здійснення операцій з поставки товарів (послуг), у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, що підлягають оподаткуванню згідно з цим Законом, нарахована (сплачена, надана) такій особі або в рахунок зобов’язань третім особам, протягом останніх дванадцяти календарних місяців сукупно перевищує

300000 гривень (без урахування податку на додану вартість), така особа підлягає обов’язковій реєстрації як платник податку.

Відповідно до Порядку заповнення і подання податкової декларації з ПДВ, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 30 травня 1997 року № 166, зареєст-рованого в Мін’юсті України 9 липня 1997 року за № 250/2054 (у редакції наказу ДПА України від 15 червня 2005 року № 213, зареєстрованого в Мін’юсті України 30 червня 2005 р. за № 702/10982), при визначенні загального обсягу оподатковуваних операцій звітного періоду враховуються обсяги операцій на митній території України, що оподат-ковуються за ставкою 20 відсотків (крім імпорту товарів), за нульовою ставкою та операції, які звільнені від оподаткування (статті 5, 11 Закону, інші нормативно-правові акти).

При визначенні обсягу поставки за звітний (податковий) період платник зобов’язаний враховувати значення терміна «поставка товарів (послуг)» відповідно до вимог пункту 1.4 статті 1 Закону.

Таким чином,

при розрахунку загальної суми від здійснення операцій з поставки товарів (послуг), що підлягають оподаткуванню згідно з цим Законом, для визначення необхідності обов’язкової реєстрації платником податку на додану вартість, учбовий заклад повинен враховувати разом з обсягами операцій, оподатковуваних за ставкою 20 відсотків (здача приміщень в оренду, надання житлових послуг) і обсяги освітніх послуг, які відповідно до підпункту 5.1.3 пункту 5.1 статті 5 Закону звільнені від оподаткування податком на додану вартість.

Заступник голови
Л. Боєнко



коментар редакції

300000 грн.: ДПАУ вважає звільнені від оподаткування операції такими, що підлягають оподаткуванню (оподатковуваними)

Є низка питань, щодо яких ДПАУ займає послідовну і принципову позицію —

протилежну позиціям закону. Іноді твердість ні з сього ні з того зраджує податковому відомству, і тоді торжествує закон, іноді цього доводиться чекати дуже довго…

У цьому випадку йдеться про те, чи слід ураховувати при підрахунку горезвісного 300000-го обсягу операцій, що підлягають оподаткуванню, ті операції, які згідно зі статтею 5 Закону про ПДВ

звільнено від оподаткування.

Усі роки дії цього Закону, незважаючи на зміни його редакції, ДПАУ наполегливо повторює:

слід (зауважимо, що сам ліміт змінювався). І як аргумент на свою користь ДПАУ може наводити затверджену нею ж форму декларації з ПДВ.

Ми ж стверджуємо, що з деякого часу (у зв’язку зі зміною редакції Закону про ПДВ згідно із Законом України від 25.03.2005 р. № 2505-IV «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України») правильна відповідь —

не слід (див. аргументи в статті «Оподаткування неоподатковуваного…» // «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 95).

Про судові прецеденти з цього питання нам поки невідомо.

Олександр Голенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі