Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування ПДВ операцій з перевалки вантажів за межами України

Редакція ПБО
Лист від 06.02.2007 р. № 2280/7/16-1517-05

Щодо оподаткування ПДВ операцій з перевалки вантажів за межами України

Лист Державної податкової адміністрації України від 06.02.2007 р.
№ 2280/7/16-1517-05

ДПАУ розглянула лист ТОВ щодо надання роз’яснення стосовно оподаткування податком на додану вартість операцій з перевалки вантажів за межами митної території України, у разі якщо для виконання таких робіт резидентом додатково залучається нерезидент, і повідомляє.

Згідно з підпунктом 3.1.1 статті 3 Закону України «Про податок на додану вартість» об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України.

Відповідно до загального правила для визначення місця поставки послуг, встановленого пунктом 6.5 статті 6 Закону, місцем поставки вважається місце, де особа, яка надає послугу, зареєстрована платником цього податку.

Враховуючи зазначені норми законодавства, визначальною умовою для визначення порядку оподаткування податку на додану вартість операцій з надання послуг є місце їх надання (за виключенням тих операцій, за якими встановлено окремий порядок оподаткування).

Окремим підпунктом «г» пункту 6.5 статті 6 Закону визначено, що при здійсненні діяльності, допоміжній транспортній, такій як навантаження, розвантаження, перевантаження, складська обробка товарів та інші аналогічні види робіт (включаючи страхування), місцем поставки послуг є місце, де фактично надаються послуги.

Враховуючи зазначене,

якщо послуги у сфері діяльності, допоміжній транспортній, такій як навантаження, розвантаження, перевантаження, складська обробка товарів та інші аналогічні види робіт (включаючи страхування) фактично надаються за межами митної території України, то операції з їх поставки не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість.

А тому послуги

, визначені підпунктом «г» пункту 6.5 статті 6 Закону і надані нерезидентом (експедитором-2) на користь резидента (експедитора-1) за межами митної території України, не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість.

Що стосується оподаткування в частині послуг, наданих резидентом

(експедитором-1) резиденту замовнику, то такі послуги включаються до об’єкта оподаткування податком на додану вартість резидента (експедитора-1) за повною ставкою, оскільки такі послуги надані на митній території України.

Заступник голови Л. Боєнко



коментар редакції

Діяльність, допоміжна транспортній: місце поставки та місце надання збігаються

У цьому листі йдеться про оподаткування послуг, поставлених нерезидентом резиденту. У такій ситуації відразу виникає традиційне запитання щодо нарахування ПДВ: що «головніше» — п. 6.5 Закону про ПДВ або п.п. 3.1.1 цього ж Закону?

Автори листа, судячи з усього, спробували об’єднати застосування цих двох норм (як ще можна розуміти фразу «визначальною умовою для визначення порядку оподаткування ПДВ операцій з надання послуг

є місце їх надання (за винятком тих операцій, за якими встановлено окремий порядок оподаткування)»). Податківці зазначають: мовляв, узагалі-то застосовується п.п. 3.1.1 (у ньому йдеться про місце надання), але щодо тих послуг, які перелічено в п. 6.5 (у ньому йдеться про місце поставки), застосовується спеціальний п. 6.5.

Усе б нічого, але ж п. 6.5 Закону про ПДВ написано настільки широко, що він охоплює поставку будь-яких послуг (чого вартий «гумовий» абзац «а» цього пункту). Тому така «половинчаста» ідеологія навряд чи доречна.

Інша річ, що в деяких випадках неважливо, який пункт застосовувати — результат буде однаковий. До таких випадків належить і діяльність, допоміжна транспортній, зазначена в абз. «г» п. 6.5 Закону про ПДВ. Адже згідно з цим абзацом місце поставки таких послуг визначено як місце їх фактичного надання. От і виходить, що якщо нерезидент поставляє резиденту послуги з перевалки вантажів (такі послуги належать до діяльності, допоміжної транспортній, не тільки згідно з Державним Класифікатором продукції та послуг ДК 016-97 (код 63), але й прямо зазначені в абз. «г» п. 6.5), то все залежить від того, на території якої країни їх фактично надано: якщо на території України, то ПДВ нараховується, якщо ні — ПДВ нараховувати не треба.

При цьому у листі ДПАУ від 30.12.2005 р. № 26204/7/16-1417 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 9) зазначено ще один важливий момент: факт надання послуг не на митній території України слід підтвердити документально (шляхом зазначення місця надання в угоді, акті виконаних робіт).

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі