Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Порядок оподаткування дивідендів, що виплачуються підприємству-нерезиденту

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Порядок оподаткування дивідендів, що виплачуються підприємству-нерезиденту

Підприємство, отримавши прибуток за підсумками року, виплачує дивіденди нерезиденту — юридичній особі. Як ця операція відобразиться в податковому обліку?

(м. Маріуполь)

Порядок оподаткування та виплати дивідендів викладено в

Законі України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток). Так, згідно з п.п. 7.8.2 Закону про податок на прибуток необхідно нарахувати і сплатити до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток у розмірі 25 % на суму дивідендів, призначених для виплати, без зменшення величини такої виплати. Авансовий внесок вноситься до бюджету до виплати дивідендів або одночасно з нею.

Крім того, відповідно до

п. 13.1 Закону про податок на прибуток дивіденди, що сплачуються (нараховуються) резидентом на користь нерезидента, є доходами нерезидента з джерелом походження з України та обкладаються за правилами, установленими п. 13.2 Закону про податок на прибуток. Так, резидент зобов’язаний утримати податок з таких доходів за ставкою 15 % від їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час виплати, якщо інше не передбачено нормами міжнародних угод, що набули чинності. Нагадаємо, що перелік країн, з якими укладено міжнародні договори станом на 01.01.2007 р., наведено в листі ДПАУ від 20.01.2007 р. № 961/7/12-0117 (див. Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 13).

Підставою для звільнення (зменшення) від оподаткування доходів з джерелом їх походження з України є надання нерезидентом особі, яка здійснює такі виплати, довідки (або нотаріально завіреної копії), яка підтверджує, що нерезидент є резидентом держави, з якою укладено міжнародний договір про уникнення подвійного оподаткування. Довідка згідно з

п. 4 постанови Кабінету Міністрів від 06.05.2001 р. № 470 видається компетентним органом відповідної держави, визначеним міжнародним договором, за формою, наведеною в додатку 1, або згідно із законодавством такої країни.

Ця довідка подається до податкового органу разом зі звітом про виплачені доходи (за формою згідно з додатком 1). Порядок подання звітів про виплачені доходи, утримання та внесення до бюджету податку з доходів нерезидентів затверджено

наказом ДПАУ від 16.01.98 р. № 28.

Марина КОВЕНКО, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі