Теми статей
Обрати теми

Якщо в день прибуття з одного відрядження працівник відбуває в нове відрядження, добові виплачуються в одинарному розмірі

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відрядження в Україні

Якщо в день прибуття з одного відрядження працівник відбуває в нове відрядження, добові виплачуються в одинарному розмірі

 

Працівник приїхав з одного відрядження і того ж дня відправився в інше. В якому розмірі відшкодовувати добові (подвійному чи одинарному)?

(м. Миколаїв)

 

Згідно з

п. 1.5 розділу І Інструкції № 59 за кожен день (включаючи день від’їзду та приїзду) перебування працівника у відрядженні в межах України, включаючи вихідні, святкові та неробочі дні і час перебування в дорозі, йому виплачуються добові в межах граничних норм, затверджених постановою № 663. А от в якому розмірі виплачувати добові, якщо в один і той самий день закінчується одне відрядження і починається наступне, Інструкція № 59 не зазначає.

Разом з тим, роз’яснення з цього питання наводилися в

листі Мінфіну від 29.12.2005 р. № 31-18030-07-25/28711. У ньому зазначалося, що виплата добових здійснюється з метою відшкодування особистих витрат працівника за час перебування у відрядженні. Тому у разі, коли день прибуття з попереднього відрядження і день відбуття в наступне відрядження збігаються, тобто є одним днем, то і відшкодування добових та витрат на харчування слід здійснювати за один день. До цього, мабуть, залишається додати, що і середню зарплату за працівником у цьому випадку буде збережено також як за один день відрядження.

Вважаємо, що підприємство має право вирішити самостійно, за яким з відряджень (першим чи другим) відобразити в цьому випадку відшкодування добових. Та все ж, ураховуючи, наприклад, різний розмір добових для внутрішньоукраїнських та закордонних відряджень, а також тим, хто бажає отримати добові за два дні, залишається лише порадити починати друге відрядження з наступного за прибуттям з першого відрядження дня.

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі