Теми статей
Обрати теми

Витрати на бронювання готелів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відрядження в Україні

Витрати на бронювання готелів

 

Працівник після приїзду з відрядження надав рахунок готелю, до якого включено броню. Чи можна включати до складу валових витрат підприємства витрати на бронювання місця в готелі?

(м. Запоріжжя)

 

Відповідно до

п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток витрати відряджених осіб, у тому числі і на оплату вартості проживання в готелях (мотелях), а також включені до таких рахунків витрати на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, ремонт та прасування одягу, взуття чи білизни), на наймання інших житлових приміщень за наявності підтверджуючих документів включаються до складу валових витрат.

Докладніший перелік витрат

на проживання наведено в п. 1.6 Інструкції № 59, у складі яких ураховано і плату за бронювання місця в готелях при відрядженні в межах України, що відшкодовується працівнику в розмірі не більше 50 % вартості такого місця за добу.

Отже,

вартість бронювання місця в готелях при відрядженні в межах України за наявності підтверджуючого документа підлягає відшкодуванню працівнику як витрати на відрядження та включається до складу валових витрат, адже при формуванні валових витрат ураховуються не тільки норми п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток, але і норми Інструкції № 59. Причому про це неодноразово заявляла і ДПАУ (див. листи від 04.01.2000 р. № 10/6/15-1116// «Податки та бухгалтерський облік», 2000, № 4, від 08.12.2005 р. № 9146/н/15-0314, від 12.07.2006 р. № 13098/7/15-0317 та ін.). Адже Інструкцію № 59 розроблено на виконання постанови № 663, а її — на виконання п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток.

Проте ДПА м. Києва дотримується абсолютно протилежної позиції, зазначивши, що вартість бронювання місця в готелях не підлягає віднесенню до складу валових витрат навіть у межах 50 % (див.

лист ДПА в м. Києві від 10.04.2006 р. № 250/10/31-106 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 85). У цьому листі ДПА аргументує свій висновок відсутністю прямої згадки в п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток витрат на бронювання місць у готелях.

Ми з такою позицією не згодні. Адже навіть якщо у підприємства з перевіряючими виникне спір щодо валововитратності броні через відсут-ність прямої на те вказівки в

п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток, то підприємство може сміливо скористатися п.п. 5.6.2 Закону про податок на прибуток, згідно з яким до валових витрат відносяться передбачені законодавством обов’язкові виплати працівникам. Компенсацію всіх витрат, пов’язаних з наймом житлового приміщення, відрядженому працівнику передбачено ст. 121 КЗпП, а оскільки відшкодування витрат на бронювання місця є обов’язковою виплатою, отже, право на валові витрати є.

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі